Eveniment

Wolfgang Schäuble, 81 de ani, apărătorul austerităţii în Europa şi unul dintre cele mai influente personaje ale politicii germane din epoca Angela Merkel, a murit la 81 de ani, lăsând în urmă o economie germană prizonieră austerităţii bugetare, care acum s-a întors împotriva ei

Wolfgang Schäuble, 81 de ani, apărătorul...
27.12.2023, 13:55 1173

Fostul ministru de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, a murit marţi seară, la vârsta de 81 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al creştin-democraţilor de centru-dreaptă, scrie FT. 

Politicianul conservator este cunoscut pe plan internaţional pentru rolul său de susţinător fervent al austerităţii fiscale în timpul crizei datoriilor din zona euro, în urmă cu un deceniu.

Schäuble a conturat răspunsul dur al Germaniei la criză, susţinând împotriva planurilor de salvare şi în favoarea reducerilor de cheltuieli şi a reformelor structurale, o poziţie care l-a transformat într-o figură controversată în Grecia şi în alte ţări afectate.

În ţara sa, Schäuble a fost o figură politică marcantă timp de peste o jumătate de secol. Un susţinător convins al integrării europene, a devenit membru al Partidului Creştin-Democrat (CDU) în 1965 şi a intrat pentru prima dată în Bundestag şapte ani mai târziu, devenind unul dintre cei mai tineri membri ai parlamentului de la acea vreme. Şi-a păstrat locul în mod constant până la moarte, devenind cel mai longeviv membru al Bundestagului.

Schäuble a ajuns în scaun cu rotile după ce a suferit răni care i-au pus viaţa în pericol în urma unei tentative de asasinat la câteva zile după reunificarea Germaniei în 1990, când un bărbat cu antecedente de boli mintale l-a împuşcat de trei ori la un eveniment de campanie.

"Germania a pierdut un gânditor ascuţit, un politician pasionat şi un democrat combativ", a scris cancelarul german Olaf Scholz pe site-ul de socializare X.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO