Caută doar în titlu
Eveniment

Vreme rea în mai multe ţări din Europa. Atenţionări de călătorie Serbia, Muntenegru, Italia, Grecia

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că prognozele meteorologice locale indică, pentru perioada 26-28 februarie 2018, precipitaţii abundente sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute, fapt pentru care s-au emis coduri portocaliu şi galben pentru întreg teritoriul sârb. În cazul situaţiilor de urgenţă, pe teritoriul Republicii Serbia, se pot apela numerele dedicate locale, astfel : Ă38111192 (poliţia), Ă38111193 (pompierii), Ă38111194 (ambulanţa) şi Ă381111987 pentru asistenţă auto", precizează reprezentanţii MAE într-un comunicat de presă.

Şi pentru persoanele care intenţionează să călătorească în Muntenegru MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru intervalul 26-28 februarie, în contextul în care ţara se află sub avertizare de cod portocaliu de vânt puternic şi temperaturi foarte scăzute în zona litoralului, cât şi cod galben pentru zona continentală. În Muntenegru au fost închise circulaţiei rutiere mai multe drumuri locale, mai ales în zonele de munte.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Podgoriţa: Ă38220618041, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Muntenegru: Ă38269871760" anunţă Ministerul de Externe.

Tot luni, MAE a emis o atenţionare de călătorie şi pentru cei care doresc să meargă sau care tranzitează Bosnia şi Herţegovina. Până la noi dispoziţii ale autorităţile bosniace au închis circulaţia pe drumurile.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia şi Herţegovina că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile bosniace, începând cu data de 26 februarie 2018 şi până la noi dispoziţii, au fost închise circulaţiei publice următoarele drumuri: Livno-Šujica, Glamoč-Mlinište, Rakitno-Blidinje.

"Comandamentul de iarnă (instituit la nivelul Federaţiei Bosnia şi Herţegovina) a interzis circulaţia autovehiculelor cu remorcă pe drumurile de munte şi în pasuri şi trecători, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a carosabilului acoperit cu zăpadă. Având în vedere condiţiile de trafic şi meteo din Croaţia, punctul de trecere a frontierei de la Izačić este închis traficului greu şi vehiculelor de peste 7,5 tone. Autorităţile recomandă şoferilor adoptarea unei atitudini prudente şi preventive, având în vedere că pe drumurile din Bosnia şi Herţegovina se circulă în condiţii de iarnă, existând porţiuni de carosabil acoperit cu zăpadă. Totodată, în intervalul 26.02 – 02.03.2018 a fost emis cod portocaliu de temperaturi scăzute în regiunile: Banja Luka, Foča, Livno, Višegrad", se arată în comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, MAE oferă informaţii pentru români în legătură cu numerele pe care le pot apela în cazul în care se confruntă cu probleme.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în BiH: Ă38733207447 şi Ă38761428354, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă", precizează Ministerul de Externe.

Restricţii de circulaţie cauzate de avertizarea meteo de vânt şi ger vor fi şi în Slovenia, în intervalul 26 februarie-1 martie a.c.

"Pentru regiunea de litoral Primorska: cod portocaliu de intensificări ale vântului cu viteze de până la 100-130 km/h, iar pentru restul teritoriului, un cod galben de intensificări ale vântului; pentru toată Slovenia: cod portocaliu de temperaturi extrem de scăzute, cu o temperatură medie zilnică de -7 grade Celsius. Ca urmare a puternicelor rafale de vânt (100-130 km/h), Agenţia Naţională a Autostrăzilor (DARS) a decis închiderea tronsonul Kastelec - Kozina de pa A1, în direcţia Ljubljana. Circulaţia este redirecţionată pe drumurile naţionale. În această perioadă, DARS interzice deplasarea camioanelor cu remorcă şi a camioanelor frigorifice pe tronsonul Razdrto - Nova Gorica de pe drumul naţional R2 - 444", informează Ministerul român.

Persoanele care tranzitează Slovenia pot cere asistenţă consulară "la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: Ă38615058294 şi Ă38615057335, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în R. Slovenia: Ă38640980068".

Condiţii meteo severe sunt şi Republica Elenă în intervalul 26-28 februarie, fiind prognozate furtuni cu ploi abundente, cât şi precipitaţii sub formă de zăpadă, vânturi puternice în rafală care vor afecta insulele Ionice, Epir, centrul şi nordul ţării (pe 26 şi 27 februarie), cât şi estul Mării Egee, centrul şi nordul Epirului, vestul şi nordul ţării (pe 27 şi 28 februarie), potrivit atenţionării de călătorie emisă de Ministerul de Externe. Furtunile prognozate în mare parte în estul Mării Egee se vor extinde treptat şi spre vestul Greciei.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: Ă302106728879 şi Ă302106728875, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: Ă306978996222", informează MAE în documentul de presă.

Cod galben de precipitaţii abundente a fost emis şi în Italia, în regiunile Emilia Romagna, Abruzzo, Molise şi Veneto. Condiţii meteorologice severe, cu intensificări frecvente ale vântului, temperaturi scăzute şi precipitaţii abundente, inclusiv sub formă de ninsoare, sunt prezente pe întreg teritoriul italian, chiar şi în zonele mai joase de relief din regiunile Abruzzo, Molise, Lazio, Campania, Puglia, Basilicata şi Calabria.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: Ă390683523358; Ă390683523356; Ă390683523352; Ă390683523344, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României în Republica Italiană: Ă393451473935" precizează MAE.

Duminică, 25 februarie, Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în perioada 26 - 27 februarie 2018, întreg teritoriul acestei ţări se va afla sub avertizare cod roşu şi cod portocaliu. Codul roşu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic este valabil pentru regiunile: Smolian şi Kârdjali. Oficialii bulgari au emis şi un cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi temperaturi scăzute este valabil pentru regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo şi Târgovişte.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.