Eveniment

Vosganian: Trecerea motiunii de cenzura ar insemna anularea majorarii pensiilor

Vosganian: Trecerea motiunii de cenzura ar insemna anularea majorarii pensiilor
17.08.2007, 21:16 17

Declaratiile ministrului Vosganian au venit pe fondul amenintarilor PSD din ultima perioada, care dau posibila depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului in perioada urmatoare.
Ministrul finantelor a apreciat ca, daca o asemenea motiune ar trece si ar trebui organizate alegeri anticipate, ar fi imposibil pentru un nou guvern sa construiasca bugetul pe anul viitor in limitele legii, impingand adoptarea bugetului pana in primul trimestru din 2008.
Vosganian a precizat ca proiectia bugetului pe anul viitor este finalizata si ca acum ministerele trebuie sa isi construiasca propriile proiectii bugetare pe capitole de cheltuieli. Luna viitoare va fi construit in guvern proiectul legii bugetului si acesta va intra in primele citiri in sedintele de guvern. Pana pe 30 septembrie, proiectul trebuie finalizat si, pana pe 10 octombrie, el trebuie depus in Parlament, spre dezbatere si aprobare. In cazul unor eventuale alegeri anticipate insa, aceste proceduri specifice aprobarii bugetului ar fi amanate. In aceasta situatie, anul viitor ar putea incepe cu aceleasi sume nominale de cheltuieli prevazute pentru anul acesta, adica cu 20%-30% mai mici decat prevederile din schita bugetului pe 2008.
Or, spune Vosganian, in acest caz majorarea cu 43% a pensiilor de stat la 1 ianuarie 2008 ar fi imposibila, intrucat, conform legii, ministerele nu vor avea voie sa cheltuiasca mai mult decat anul acesta pana nu se aproba un alt buget.
La fel ar fi si in cazul altor masuri prevazute sa intre in vigoare la 1 ianuarie, cum ar fi reducerea contributiilor sociale, dar si continuarea unor programe de investitii din bani publici.
Intrebat despre cursul valutar pe care va fi fundamentat bugetul, Vosganian a declarat pentru ZF ca deprecierea din ultimele saptamani a leului "nu este o surpriza pentru noi" si ca, inainte de depunerea proiectului legii bugetului in Parlament, Comisia Nationala de Prognoza va face o noua evaluare privind cursul mediu de anul viitor. In prezent, CNP estimeaza ca un euro va valora anul viitor, in medie, 3,28 de lei.
Referitor la primele efecte masurabile ale secetei, Vosganian a precizat ca lipsa apei nu a majorat pretul reglementat al energiei (gaze sau energie electrica) si ca acesta nu va creste nici in trimestrul al treilea. In plus, scumpirile bunurilor alimentare anuntate de unii producatori sunt "disproportionate", a declarat ministrul. El a dat exemplul lunii iulie, cand preturile alimentelor au crescut cu doar 0,56% fata de luna anterioara, singura scumpire semnificativa fiind la unele legume si conserve de legume (sub 8%).
Cat despre fondurile structurale, Vosganian a declarat ca primele 340 mil. euro din banii europeni au intrat deja in bugetul de stat, cu provenienta din fonduri europene. Banii vizeaza proiecte de investitii publice. Romania are in prezent aprobate cinci programe operationale de finantare europeana, dar "anul acesta este de programare si proiectare, nu de absorbtie", a declarat Vosganian.
El a dat exemplul celor zece state care au aderat la UE in 2004 si pentru care, dupa primul an, gradul mediu de absorbtie a fondurilor structurale europene a fost de 1,3%, acesta imbunatatindu-se abia ulterior.


Arieratele la buget, doar 3% din PIB
Arieratele (datoriile firmelor) recuperabile la bugetul public reprezentau la jumatatea anului 12,46 mld. lei (3,9 miliarde de euro), adica aproximativ 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat ministrul Vosganian. In urma cu un an, la jumatatea lui 2006, arieratele recuperabile la buget erau de 19,16 mld. lei (5,4 mld. euro), conform datelor prezentate de ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO