Eveniment

Vosganian: Rectificarea bugetara va reduce deficitul la 2,6% din PIB

Vosganian: Rectificarea bugetara va reduce deficitul la 2,6% din PIB

Click pentru imaginea marita

22.06.2007, 19:01 16

Prima rectificare bugetara de anul acesta va fi operata miercurea viitoare si va reduce tinta de deficit bugetar de la 2,8% la 2,6% din PIB, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Reducerea deficitului bugetar va fi obtinuta atat printr-o usoara scadere a unor cheltuieli, cat si prin cresterea peste asteptari a unor venituri. "Avem venituri bugetare peste asteptari din impozitul pe profit si din impozitul pentru microintreprinderi. De asemenea, avem informatii de la ANAF (Fiscul, n.red.) privind colectari suplimentare de jumatate de miliard de euro", a precizat Varujan Vosganian.
Rectificarea bugetara va presupune si reducerea unor cheltuieli, precum si un proces de redistributie a unor fonduri, a declarat ministrul. Rectificarea a fost anuntata inca de luna trecuta, pentru iunie, dar Guvernul a intarziat ordonanta de aplicare a acesteia. Guvernul se grabeste acum sa aprobe rectificarea bugetara pentru a nu risca intrarea in perioada vacantei parlamentare, cand Legislativul i-ar putea interzice dreptul de emitere de ordonante.
Deficitul bugetar va fi redus, prin aceasta rectificare, de la 2,8% din Produsul Intern Brut la 2,6% din PIB. Reducerea deficitului va fi operata pentru ca acesta sa nu depaseasca 3% din PIB calculat dupa metodologia europeana (ESA95). La nivelul de 2,8% din PIB, deficitul calculat prin metodologia europeana este de 3,2%, iar la 2,6% se va situa imediat sub 3%.
Pana acum, bugetul public a stat mai mult pe excedent, terminand primele patru luni cu un surplus de 0,34% din PIB (peste 340 mil. euro). Anul trecut si in 2005, Guvernul nu a reusit sa-si realizeze planul de deficit bugetar, din cauza veniturilor peste asteptari. In 2006, deficitul bugetar a fost sub 1,7% din PIB, comparativ cu o tinta de 2,5% din PIB.
Referitor la Fondul Proprietatea, Vosganian a estimat ca Fondul va fi listat pe Bursa de Valori la sfarsitul primului trimestru de anul viitor. Pana atunci, primele despagubiri platite cash celor cu sume mici de recuperat (pana la 500.000 de lei, adica 150.000 de euro) vor fi virate incepand cu 1 octombrie anul acesta, a mai spus ministrul.
In problema taxei auto, Vosganian a spus ca schimbul de documente intre Romania si reprezentantii Comisiei Europene privind redimensionarea acesteia continua, dar ca numarul punctelor unde exista dezacord intre cele doua parti este tot mai mic.

Seceta nu va scumpi energia electrica, spune ministrul
Seceta nu va afecta nivelul productiei de energie electrica si nici nu va cauza o scumpire a acesteia, a spus Vosganian. "Productia de energie electrica va ramane la capacitate indiferent de seceta. In plus, nici nu vom modifica pretul de referinta la energia electrica", a declarat el. El a precizat ca la 1 iulie era programata o crestere a tarifelor la energia electrica, dar ca s-a luat decizia amanarii acesteia. Cat priveste influenta secetei asupra productiei de energie electrica din surse hidro, ministrul a spus ca nu exista pana acum indicii ca aceasta ar putea fi redusa din cauza temperaturilor mari. Vosganian a spus ca strategia energetica este aproape de finalizare si ca aceasta a luat in calcul marea majoritate a observatiilor facute la adresa ei. El a mai precizat ca de la 1 iulie piata energiei electrice va fi 100% liberalizata, "in sensul ca orice gospodarie va putea intrerupe contractul cu Electrica si se va putea racorda la orice alt furnizor doreste".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO