Eveniment

Vosganian: Listarea la bursa a Fondului Proprietatea ar putea fi amanata

01.03.2006, 20:23 14

Comisia de buget-finante din Senat va face lobby pentru modificarea prin ordonanta de urgenta a legii privind functionarea Fondului Proprietatea, astfel incat beneficiarii sa-si poata vanda titlurile de despagubire inainte de listarea la bursa a fondului.

De titluri de despagubire la fond beneficiaza cei care revendica proprietati confiscate in mod abuziv de regimul comunist si nu mai pot fi retrocedate in natura.

Potrivit presedintelui Comisiei de buget, Varujan Vosganian (PNL), unii actionari s-au plans la parlament de acest sistem de despagubire si au cerut sa isi poata instraina pachetele de actiuni.

Initial, posesorii puteau sa-si vanda titlurile primite de la stat in contul proprietatilor confiscate, iar multi le-au vandut la preturi mult mai mici decat valoarea nominala. Vanzarea a fost ulterior interzisa, cu intentia de a-i proteja pe beneficiari.

In plus, Fondul Proprietatea nu este inca pregatit pentru listarea la bursa, sustine Comisia de buget in urma unei intalniri cu CNVM, reprezentantii Bursei, administratorul Fondului Nicolae Ivan si ministrul pentru relatia cu parlamentul Bogdan Olteanu.

Vosganian spune ca majoritatea societatilor care vor contribui cu pachete de actiuni la acest fond nu au inceput inca procedurile de listare la bursa, desi convocarea adunarilor de actionari ar fi trebuit sa aiba loc la inceputul anului, astfel incat listarea fondului sa se produca in primul trimestru al lui 2006. Legea prevede ca inainte de listarea fondului, societatile din portofoliu trebuie sa fie la randul lor listate. In aceste conditii, Fondul Proprietatea ar putea intra pe Bursa abia in a doua jumatate a anului, sustine senatorul.

Nicolae Ivan a afirmat recent intr-un interviu pentru ZF ca Fondul va intra pe bursa in 4-5 saptamani, insa pentru parlamentarii din Comisia de buget este imperios ca acest termen sa fie amanat deoarece exista consecinte pe plan procedural care nu au fost prevazute in legea de functionare a fondului de despagubire.

De pilda, spune Vosganian, nu se stie cum vor fi distribuite dividendele, care va fi mecanismul de functionare al AGA sau ce strategie are fondul.

Peste jumatate din cererile de acordare de actiuni la Fondul Proprietatea vor fi solutionate pana la sfarsitul anului 2006, potrivit estimarilor reprezentantilor Guvernului, a mai spus senatorul.

Potrivit lui Vosganian, pana in prezent au fost incheiate procedurile pentru 14.000 de actionari, care au primit titluri cu o valoare echivalenta cu 400 mil. euro, respectiv 10% din activul fondului.

"Procedurile sunt foarte complicate in administratia locala si exista din partea Guvernului si o anumita nemultumire in legatura cu modul in care administratia locala onoreaza indeplinirea acestor proceduri", a mentionat presedintele comisiei parlamentare. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO