Eveniment

Vosganian: Gazele nu scumpesc alimentele

10.03.2008, 19:20 15

Majorarile tarifelor la energie si gaz din acest an vor avea un impact in cresterea costurilor produselor agricole de sub 1%, ceea ce poate fi suportat fara a se regasi
intr-o crestere a preturilor la alimente, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Varujan Vosganian, ministrul eonomiei si finantelor, citat de Mediafax.
Declaratia ministrului vine ca urmare a unei evaluari realizate impreuna cu autoritatile de reglementare in domeniul energiei si al gazelor potrivit careia impactul asupra preturilor agricole provenit din cresterea tarifelor va fi limitat.
Vosganian a mentionat ca aceste valori au fost realizate in contextul discutiilor cu Banca Nationala a Romaniei privind coordonarea politicilor de tintire a inflatiei.
Ultima majorare a pretului la gaze naturale a avut loc la 1 februarie cand preturile la populatie au crescut cu 8,5% ca urmare a majorarii tarifelor de distributie, coroborata cu cresterea pretului de achizitie al gazelor de intern, dar si cu majorarea pretului intern la gaze obtinut de cei doi producatori Petrom si Romgaz.
Cu toate acestea, Distrigaz Sud, distribuitorul de gaze naturale care alimenteaza sudul tarii spune ca gazele ar trebui scumpite cu pana la 12% incepand cu al doilea trimestru, tinand cont de faptul ca pretul gazelor de import ar putea ajunge la 420 de dolari pe mia de metri cubi, comparativ cu nivelul de 370 de dolari pe care l-a luat in calcul ANRE la stabilirea noilor preturi pentru gazele naturale.
E.ON Gaz a cerut insa la inceputul acestui an o majorare de pana la 30% a preturilor la gaze, altfel compania riscand sa inregistreze pierderi.
In ceea ce priveste tarifele la energia electrica, acestea au ramas nemodificate. Vosganian a declarat ca pentru anul acesta nu se asteapta la scumpirea utilitatilor peste nivelul inflatiei.
Ca o masura de sprijin pentru sectorul agricol, Vosganian spune ca are in vedere cresterea eficientei in acest domeniu pentru a preintampina eventuale cresteri de preturi in acest sector. O alta masura pe care MEF o are in vedere o reprezinta contracararea efectelor cresterii de preturi la motorina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO