Eveniment

Vosganian: Exportatorii vor primi inapoi TVA in maximum cateva zile

Vosganian: Exportatorii vor primi inapoi TVA in maximum cateva zile

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, spune ca ordinul privind rambursarea rapida a TVA intra in vigoare luni, 30 aprilie

27.04.2007, 18:28 15

Exportatorii care au vandut anul trecut peste granita marfuri de peste un milion de euro vor primi inapoi TVA platita mai repede si cu un control ulterior, a anuntat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Pana acum, procedura aplicata exportatorilor era de plata a TVA si rambursarea acesteia de la Fisc doar dupa un control prealabil, ceea ce ducea la intarzieri de cateva luni intre plata si restituirea TVA de catre exportatori.
"Pentru toti exportatorii care au avut in 2006 exporturi de cel putin un milion de euro, TVA va fi restituita mai repede, cu un control ulterior. Astfel, durata de returnare se scurteaza de la cateva luni la maximum o saptamana - zece zile", a declarat ministrul Vosganian.
El a mai precizat ca ordinul sau privind rambursarea mai rapida de TVA pentru exportatori va fi publicat si va intra in vigoare luni, 30 aprilie.
Conform estimarilor celor de la Finante, masura ii va avantaja pe aproximativ 91% dintre toti exportatorii romani, a declarat pentru ZF Daniel Chitoiu, seful Fiscului (ANAF), precizand insa ca durata de returnare ar putea merge pana la 15 zile, din cauza unor dificultati de administrare fiscala a operatiunilor.
Presedintele ANAF a mai precizat ca noua masura va rezolva problemele de lichiditati ale exportatorilor, care au dus la pierderea de viteza a exporturilor si la majorarea deficitului comercial in primele doua luni ale anului.
"Ordinul vine sa accelereze procesul de restituire a TVA, care treneaza din cauza obligatiei unui control prealabil. Masura este bine-venita, dar ea rezolva doar partial problema exportatorilor", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). El spune ca, pana la 1 ianuarie 2007, exportatorii nu plateau deloc TVA pentru operatiunile de export, dar modificarea adusa Codului fiscal in vara si intrata in vigoare la 1 ianuarie a instituit aceasta obligatie, cu returnarea TVA dupa un control fiscal prealabil.
Mihai Ionescu afirma ca urmatoarea decizie care ar trebui luata de ministrul economiei si finantelor ar fi intoarcerea la vechiul sistem, in care exportatorii sa nu plateasca deloc TVA pentru aceste operatiuni, procedura care coincide cu practica majoritatii statelor din UE.
De asemenea, presedintele ANEIR spune ca obligatia platii TVA de catre exportatori este responsabila pentru reducerea de 6 ori a ritmului exporturilor in luna ianuarie 2007, fata de ianuarie 2006 si pentru cresterea cu peste 88% a deficitului comercial pe primele doua luni.
Ministrul Vosganian a declarat si el ca "deficitul comercial si deficitul de cont curent sunt cele mai mari vulnerabilitati ale Romaniei pe plan macroeconomic" si ca Ministerul Economiei si Finantelor pregateste acum "o strategie de reducere a deficitului comercial prin stimularea exporturilor".
Cat priveste executia bugetara, Chitoiu a precizat ca dupa primele trei luni bugetul general consolidat inregistra un deficit de circa 57% din cel programat pentru tot anul (2,8% din Produsul Intern Brut), adica 1,6% din PIB, reprezentand 1,85 miliarde de euro.Vosganian a mai declarat ca luna viitoare ar putea fi operata prima rectificare bugetara de anul acesta, daca evolutia incasarilor bugetare va permite.
Referitor la calendarul de emisiuni de titluri de stat, Vosganian a precizat ca cel publicat anterior de fostul ministru Sebastian Vladescu este "pur orientativ" si ca publicarea unui astfel de calendar "creeaza asteptari din partea pietei".
In urma cu o saptamana, Varujan Vosganian a declarat ca emisiunile de titluri si recursul Finantelor la operatiuni pe piata monetara vor fi continuate doar in masura in care "vor exista conditii pe piata", in sensul unor costuri "rezonabile" ale acestor imprumuturi.

Alte noutati de la Finante:

Deficitul bugetar dupa primele trei luni este estimat la 1,6% din PIB, adica 1,85 mld. euro, dupa un excedent de 0,12% in primele doua luni.
Finantele vor realiza o strategie de reducere a deficitului comercial, care reprezinta "cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei pe plan macroeconomic".
Dupa consultari cu autoritatile din energie si principalii producatori, Vosganian spune ca nu exista pericole pentru sistemul energetic national.
Salariile cercetatorilor vor fi egale cu cele ale profesorilor universitari de acelasi rang profesional, prin cheltuieli bugetare de 40 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO