Eveniment

Vosganian ar da inapoi banii Apararii si Transporturilor

10.04.2008, 17:32 15

Guvernul va lua in considerare alocarea unor sume suplimentare pentru unele proiecte de investitii considerate prioritare, dar si pentru a suplimenta fondurile Ministerului Apararii, astfel ca ar putea opera o noua rectificare bugetara in luna iulie.
"Pentru toate acestea cautam o formula de a aloca bani din veniturile din privatizare, prin Fondul National pentru Dezvoltare. Asta, fireste, intra in exercitiul bugetar. Avem in vedere, pe de o parte, acest lucru, iar pe de alta parte, daca evolutia veniturilor ne va permite, am putea face o rectificare favorabila prin care sa suplimentam alocatiile", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. El a aratat ca printre beneficiarii unor alocari suplimentare se numara Ministerul Apararii Nationale, care a suferit reduceri de fonduri la rectificarea bugetara din martie, dar si Ministerul Transporturilor, care trebuie sa finanteze lucrarile pentru infrastructura CFR sau autostrazile Bechtel si Iasi - Targu-Mures.
Vosganian a explicat ca in primele trei luni ale anului bugetul de stat a inregistrat un "excedent usor", in conditiile in care colectarile de venituri au fost peste cele planificate.
In alta ordine de idei, ministrul a aratat ca proiectul de listare a titlurilor de stat la BVB este in faza finala, iar tranzactionarea ar putea incepe la jumatatea anului. Pe de alta parte, Vosganian a reluat ideea ca statul nu poate sa se imprumute "doar de dragul de a fi actor pe piata" si ca emisiunile de obligatiuni trebuie sa fie corelate cu nevoile de finantare ale bugetului. De altfel, in primele luni Trezoreria a alocat doar partial emisiunile de titluri realizate, respingand chiar integral ofertele investitorilor la mai multe licitatii, in conditiile in care nu a fost dispusa sa plateasca pretul cerut de piata. Totusi, statul a acceptat recent sa plateasca o dobanda de 10% pe an pentru obligatiunile cu maturitatea de trei ani, peste nivelul utilizat in lunile precedente, de 9,5% (la care este setata in prezent si rata de politica monetara a BNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO