Eveniment

Vladescu: Statul nu vinde CEC daca nu obtine un pret bun

04.04.2006, 00:00 17

Vanzarea pachetului de actiuni la Casa de Economii si Consemnatiuni se va incheia numai pentru sume importante de bani, autoritatile romane rezervandu-si dreptul de a respinge toate ofertele daca pretul nu este satisfacator, a declarat ieri ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

"Am anuntat oficial ca, daca suma oferita nu este satisfacatoare, nu vindem CEC", a afirmat Vladescu.

El considera ca este normal ca autoritatile sa astepte un pret mare pentru o banca de reputatia CEC, una dintre cele mai vechi institutii bancare din Romania. Pe lista participantilor preselectati in procesul de privatizare a CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Ofertele finale angajante pentru CEC vor fi depuse pana la 25 aprilie.

Pe de alta parte, ministrul a mai spus ieri ca sistemele informatice pentru schimbul de date in cadrul UE privind incasarile din TVA si accize vor fi functionale la 1 ianuarie 2007, desi exista intarzieri in implementare, cauzate si de dorinta Comisiei Europene de a verifica licitatiile.

"Daca incepeam licitatia anul trecut in ianuarie, si nu in octombrie, poate ca era mai bine", a afirmat Vladescu.

Oficialul MFP a aratat ca organismul european a aprobat criteriile din caietele de sarcini, dar ulterior a dorit sa verifice procedurile de desemnare a castigatorilor, iar intr-un final a fost de acord cu furnizorii selectati, respectiv IBM si Oracle. In opinia sa, cele doua companii vor reusi sa implementeze sistemele informatice pentru TVA si accize intr-un termen rezonabil, pentru a intra in functiune la 1 ianuarie 2007.

Pentru a deveni functionale, sistemele trebuie evaluate si verificate pentru a fi compatibile cu cele din tarile Comunitatii Europene. "Din discutiile cu contractorii, intarzierea va fi recuperata", a precizat Vladescu. El a apreciat ca lipsa acestor instrumente la momentul integrarii ar cauza complicatii tehnice foarte grave si intarzieri in decontarile cu agentii economici.

Dupa aderare, accizele vor fi incasate in tara de utilizare a produselor, dar multe state au inca reglementari care stipuleaza incasarea acestor taxe la sursa, respectiv la producator. Avand un sistem informatic integrat, firmele care au desfacere finala in alta tara isi recupereaza rapid acciza platita in tara de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO