Eveniment

Vladescu promite ca va cheltui 2,1 miliarde de euro peste incasari in 2007

Vladescu promite ca va cheltui 2,1 miliarde de euro peste incasari in 2007
07.08.2006, 19:27 15

Ministrul Finantelor a declarat ca va propune Guvernului o tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru la anul, adica 2,1 mld. euro, in usoara scadere fata de cel de anul acesta.
Sebastian Vladescu si-a motivat intentia prin necesitatea majorarii investitiilor in infrastructura, precizand ca ideea va fi discutata in Guvern in cursul acestei luni. In bani, deficitul de 2% din PIB se traduce in 2,1 miliarde de euro, fata de tinta de deficit de 2,5% din PIB de anul acesta, adica 2,3 miliarde de euro.
Prin majorarea tintei de deficit bugetar anuntata, Finantele abandoneaza politica reducerii deficitului practicata in ultimii 5 ani. Din 2000 si pana anul trecut, deficitul bugetar a scazut de la 1,6 mld. euro (4% din PIB) pana la 642 mil. euro (0,9% din PIB).
"Vrem un deficit de circa 2% din PIB. Am pierdut cel putin un an in initierea proiectelor de infrastructura, pe fondul constrangerilor bugetare din anul 2005, ceea ce a determinat probleme imortante referitoare la absorbtia fondurilor europene", a spus Vladescu.
Pentru anul in curs, Guvernul a modificat de doua ori in sus tinta de deficit bugetar, de la 0,5% din PIB (cat era stabilit initial, in toamna anului trecut) pana la 2,5% din PIB. Explicatia a fost mereu aceeasi - necesitatea suplimentarii cheltuielilor publice pentru a dezvolta investitiile in infrastructura.
Totusi, in prima jumatate a anului, statisticile de la Finante arata ca bugetul are deocamdata mai multi bani decat pot sa cheltuiasca ministerele, excedentul bugetar cifrandu-se la 1 mld. euro, adica 1,12% din PIB. In plus, investitiile facute cu bani publici (cheltuielile de capital ale bugetului) se afla sub nivelul subventiilor in prima jumatate a anului, din cauza ca majoritatea ministerelor si-au amanat cheltuielile pentru semestrul al doilea.
Vladescu spune ca deficitul de 2,5% din PIB de anul acesta nu va alimenta inflatia, pe care o estimeaza la 6,5% la sfarsitul lunii decembrie. "Suntem foarte constienti de riscurile inflationiste determinate de tinta de deficit bugetar... BNR accepta faptul ca putem atenua aceste riscuri. Trebuie sa-i convingem ca putem gasi echilibrul potrivit si se pare ca ne-am inteles", a spus ministrul finantelor. El a precizat ca banii alocati in plus prin cele doua rectificari bugetare de anul acesta, care au crescut de cinci ori tinta de deficit bugetar, trebuie cheltuiti pe proiecte si cu destinatii neinflationise.
Vladescu a spus ca sumele alocate suplimentar nu vor fi utilizate la plata salariilor sau pentru acoperirea unor cheltuieli sociale. Ministrul finantelor a mai declarat ca reducerea accelerata a inflatiei nu este necesara, pentru ca aderarea la zona euro poate sa mai astepte. "Aderarea la zona euro este o prioritate, dar... nu vom grabi acest proces... Convergenta reala este mai importanta in primii ani dupa aderare", a spus Vladescu.
El preconizeaza ca Romania ar putea adopta euro dupa 2011-2012. Vladescu a mai precizat ca deficitul bugetar de 2% in 2007 va face posibila lansarea unor emisiuni de titluri de stat. Anul acesta Finantele nu au emis astfel de titluri, desi a acordat strainilor acces pe piata la inceputul anului. In plus, ministrul a adaugat ca licitatiile pentru vanzarea de obligatiuni de stat programate pentru acest an vor fi anulate.
"In contextul unor venituri peste asteptari, nu suntem in ipostaza de a emite niciun fel de instrumente. Sper sa emitem certificate de trezorerie in acest an. Presupun ca vor exista emisiuni de obligatiuni de stat anul viitor", a mai spus Vladescu.
In opinia sa, leul isi va continua aprecierea si anul viitor, in conditiile in care investitorii pariaza pe o crestere economica ridicata dupa integrarea in UE, iar fondurile europene si investitiile straine directe vor continua sa intre pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO