Eveniment

Vladescu nu se teme de incetinirea economiei

14.12.2005, 20:23 13

Consumul nu reprezinta un factor negativ, nu este nici macar riscant, iar cota unica mai are nevoie de timp pentru ca prin cererea suplimentara creata sa antreneze dezvoltarea productiei, afirma ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

"Tentantia consumului este normala intr-o tara ca Romania, unde nivelul de inzestrare al familiilor si, implicit, de civilizatie este foarte scazut. Prin cota unica am creat o cerere solvabila, iar cererea de consum va atrage dupa sine oferta", spune Vladescu. El sustine ca economia traverseaza o perioada de trecere, pana cand cererea de bunuri de consum va antrena cererea de bunuri industriale, creandu-se noi capacitati de productie in lant, dupa modelul probat deja de Logan.

"Productia va fi tentata sa creasca pentru ca exista piata, insa cercul nu se poate inchide in 10-11 luni. I-am lasat investitorului o unealta de recapitalizare, insa si investitiile au nevoie de un ciclu de realizare", afirma Vladescu.

In acelasi timp, ministrul finantelor considera ca economia inca se confrunta cu problema restructurarii intregii industrii. "Industria nu a fost calata pe satisfacerea nevoilor populatiei. Exista un nucleu de companii, chiar privatizate, care nu sunt create sa acopere nevoi ale pietei", spune ministrul finantelor, comentand faptul ca multi manageri invoca cererea insuficienta drept factor care franeaza productia.

Vladescu nu se arata ingrijorat de incetinirea vizibila a cresterii economice la noua luni, nici de performanta slaba a productiei industriale.

"Venim dupa un an 2004 cu ritmuri exceptionale de crestere, sustinute si de un an agricol exceptional. Ceea ce se intampla in 2005 este o tendinta de stabilizare a economiei la ritmuri sustenabile pe termen lung", afirma Vladescu.

Daca ar fi fost ministru al finantelor de la inceputul lui 2005, el spune ca ar fi introdus din start cota de 16% extinsa asupra tuturor categoriilor de venituri.

"Nu sunt de acord sa negativam cota unica din cauza unui anumit context. Este nevoie de 2-3 ani pentru ca o asemenea masura sa-si produca efectele", a declarat Vladescu.

Pe de alta parte, el este de acord ca introducerea cotei unice poate fi blamata cand vine vorba de cresterea inflatiei, posibil chiar peste 8,5% - limita superioara a tintei vizate de BNR.

"Marea problema care a provocat cresterea inflatiei tine de majorarile salariale care au continuat si dupa incheierea anului electoral, inclusiv pe fondul prezumtivelor anticipate", spune ministrul. In acelasi timp, el crede ca eventuala ratare a tintei de inflatie este justificata de o conjunctura exceptionala, dominata de cresterea preturilor internationale la petrol si gaze naturale.

Vladescu nu vede motive de ingrijorare nici in ceea ce priveste stagnarea economisirii.

"Economisirea nu mai creste pentru ca avem consum, iar unul dintre resorturile principale, respectiv castigul adus de depozitele bancare, a devenit neinteresant", constata ministrul, sustinand ca trecerea la impozitul de 16% nu va afecta suplimentar inclinatia spre economisire pentru ca si celelalte surse de castig vor fi taxate la fel.

Vladescu justifica intarzierea incheierii modificarilor Codului fiscal prin durata mare a consultarilor cu mediul de afaceri.

"Saptamana aceasta ajungem la forma finala", spune ministrul.

Cat priveste trecerea la impozitul de 16% in cazul castigurilor de capital, din dobanzi si participatii la fonduri mutuale, principiul va fi: sunt taxate cu 16% numai veniturile aferente anului fiscal 2006. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO