Eveniment

Vladescu isi calculeaza performanta fiscala dupa doua luni

26.03.2007, 19:12 12

Bugetul de stat a inregistrat, dupa primele doua luni ale anului, un deficit de 0,6% din PIB, dar situatia veniturilor si cheltuielilor se prezinta echilibrat in executia de la nivelul bugetului general consolidat, care include si bugetele locale si cele de asigurari sociale de stat.
"Datele sunt aproape de finalizare si le vom prezenta in zilele urmatoare. Avem sigur un deficit la nivelul bugetului de stat. Principala preocupare a Ministerului Finantelor Publice este de a asigura un nivel corespunzator al veniturilor", a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
El spune ca bugetul consolidat prezinta o situatie echilibrata, dar nu sunt inca finalizate cifrele corespunzatoare primelor doua luni.
In prima luna a anului bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,64% din PIB, rezultat din venituri de 10,25 miliarde de lei (2,92 mld. euro) si cheltuieli de 7,82 miliarde de lei (2,24 mld. euro).
Dupa primele 16 zile din februarie, incasarile la buget reprezentau 41% din programul pentru a doua luna a anului, veniturile fiind cu aproape 20% mai mici decat in luna februarie 2006.
Finantele s-au asteptat la incasari usor mai reduse la bugetul de stat in primele doua luni ale anului fata de perioada similara de anul trecut, din cauza modificarilor privind datele de incasare a TVA. In acest an, agentii economici care efectueaza achizitii intra-comunitare (din state membre ale UE ) si importuri din tarile terte aferente lunii ianuarie au ca termen de plata a taxei pe valoare adaugata (TVA), data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
Astfel, dupa primele 16 zile din februarie, veniturile din TVA au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in intervalul similar din 2006.
Pe de alta parte, istoricul executiei bugetare indica un excedent in primele luni la nivelul autoritatilor locale si asigurarilor de stat. De altfel, bugetele locale nu au inchis niciodata executia pe deficit.
Pentru 2007 este programat un deficit al bugetului consolidat de cel mult 2,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO