Eveniment

Virusul gripei aviare continua sa se raspandeasca

19.05.2006, 00:00 12

Virusul H5 s-a extins in opt judete ale tarii in mai putin de o saptamana, fiind deja confirmate 12 locatii cu gripa aviara, in alte 27 existand suspiciuni.

Pana ieri, 11 persoane au fost internate la Institutul "Matei Bals" din Capitala cu suspiciuni de gripa aviara, sute de mii de pasari au fost incinerate, zeci de tone de carne - puse sub sechestru, iar trei persoane au fost retinute de politie.

Din cele 11 cazuri de persoane suspecte de gripa aviara, sapte au fost infirmate, iar alte patru sunt inca investigate.

In aceasta din urma categorie intra si copilul din Codlea pentru care medicii Institutului au decis sa faca mai multe teste trimitand probe la Institutul Cantacuzino. Baiatul, in varsta de un an si zece luni, a fost internat miercuri seara si ramane sub supraveghere, cu suspiciune de gripa aviara, desi primele teste sunt negative. Sora lui a fost scoasa de sub observatie, a declarat pentru Mediafax Adrian Streinu Cercel, directorul unitatii.

"In gospodaria acestei familii au murit pasari inca de sambata. Copiii s-au jucat in tarana. De marti acuza dureri de cap, greutate in respiratie si la inghitire si febra mare", a precizat Cercel.

Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Dick Thompson, a declarat pentru RFI Romania, ca infectarea omului cu gripa de la pasari este foarte rara, iar cazurile de pana acum s-au inregistrat dupa contactul direct cu animalele infectate.

"Orice infectie de la pasari este un eveniment foarte, foarte rar. Pur si simplu nu se intampla prea des. Probabil ca aproape doua sute de milioane de pasari au fost infectate sau sacrificate pentru ca au fost expuse la acest virus in ultimii trei ani", a spus Thompson, adaugand ca s-au inregistrat doar "doua sute de cazuri umane".

Thompson subliniaza faptul ca infectarea omului este un eveniment extrem de rar, aratand ca din cele doua sute de cazuri, aproape toate s-au inregistrat dupa contactul direct cu pasarile infectate si gasite moarte in curti sau in ferme mari.

"Nu avem nici o dovada ca cineva a fost infectat cu acest virus daca a consumat produse gatite din carne de pasare", a afirmat Thompson.

Oficialul OMS sustine ca, de fiecare data cand apar noi focare intr-o tara, oamenii se ingrijoreaza foarte mult. "Probabil e de inteles. E nevoie de timp pentru ca populatia sa se adapteze la o amenintare noua, dar pana la urma se poarta rational si intelege riscurile. Deci acum oamenii incearca sa inteleaga noul risc si isi vor adapta viata", a mai spus purtatorul de cuvant al OMS.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca au fost semnalate noi cazuri suspecte de gripa aviara, in judetele Arges si Prahova, motiv pentru care a solicitat directiilor veterinare sa supravegheze situatia pentru a se preveni raspandirea virusului gripei aviare. Flutur a cerut directiilor sanitare veterinare din tara sa controleze toate fermele de pasari in privinta respectarii normelor de biosecuritate.

El a aratat ca este necesar sa existe o evidenta clara a persoanelor care au lucrat in fermele de pasari.

Operatiunea de sacrificare a pasarilor de la firma Drakom Codlea, unde a fost confirmat virusul gripei aviare, este in curs de desfasurare, urmand ca autoritatile sa sacrifice si cele 600.000 de pasari de la ferma PatiProd Codlea.

Ultimele date prezentate de autoritati indicau confirmarea gripei aviare in judetul Brasov - la Hurez, fermele Drakom si PatiProd de pe platforma Codlea, Fagaras, comuna Ucea, Feldioara, Soars, Beclean, comuna Vistea, sat Vistea de Jos, comuna Dumbravita si Codlea.

Accesul calatorilor in trenurile care tranziteaza localitatile Fagaras si Codlea este permis doar in sensul de intrare in oras, fiind interzisa parasirea localitatilor utilizand transportul feroviar. Calatorii care intra in cele doua orase trec printr-un filtru de dezinfectie, iar salile de asteptare si holurile in care se afla casele de bilete au fost inchise, a anuntat CFR Calatori.

Ultima persoana retinuta este un medic veterinar de pe platforma avicola Codlea, unde exista focare de gripa aviara. Acesta a fost retinut pentru 24 de ore, la fel ca si patronul firmei Drakom Silva din Codlea, Vasile Dardala, si Florin Macovei de la Pati Prod. Acestia din urma acuzati de raspandirea de boli de animale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO