Eveniment

Vin 2 mld. € din vânzarea de certificate de CO2?

 Vin 2 mld. € din vânzarea de certificate de CO2?
22.08.2010, 23:49 27

BucureŞtiul a primit opt cereri pentru vânzarea de certificatede emisii de CO2, care variază de la câteva milioane de tone la 100de milioane de tone. Prin vânzarea surplusului de certificate deemisii Guvernul estima, în pri­măvară, că va obţine între 1,2 şi2,5 mld. euro.
Negocierile cu potenţialii cumpărători vor începe în aceastăsăp­tămână, potrivit ministrului economiei Adriean Videanu.
"Până acum sunt exprimate opt cereri, care sunt între câtevamilioane de tone până la 100 de milioane de tone", a declarat şefulMinisterului Economiei, citat de Mediafax. Nu vor existaintermediari, Guvernul fiind cel care va comercializa surplusul decertificate.
În 2010 România are un disponibil de 300 de milioane de certificatede emisii poluante. Adriean Videanu susţine că sumele obţinuteastfel vor fi alocate investiţiilor de mediu şi de înlocuire aunităţilor vechi de producţie a energiei. Potrivit protocolului dela Kyoto (Japonia), destinat reducerii poluării şi combateriiîncălzirii globale, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon seemite un certificat de emisii, denumit unitate a cantităţiiatribuite (AAU). România şi-a asumat, în intervalul 2008-2012,reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă denivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de UE.

Certificatele emise pot fi tranzacţionate
România a făcut primii paşi în valorificarea certificatelor deemisii poluante în primăvara acestui an. Alte ţări au obţinut dejazeci de milioane de euro din acest nou şi, într-un fel, neobişnuitbusiness.
România poate emite între 2008 şi 2012 între 1,28 mld. tone de CO2ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul, intrat în vigoareîn 2005, prevede reducerea gazelor cu efect de seră cu 5,2%comparativ cu anul de referinţă 1990. Acordul a fost semnat de 184de ţări, iar România va vinde certificate doar acestora. Fiecăreitone de CO2 îi corespunde un certificat de emisie. Cantitateaalocată României este foarte mare şi asta pentru că majoritateaindustriei poluante din anii '90 a fost închisă sau a falimentat.România are un surplus de 300 de milioane de certificate, care,valorificate, pot aduce între 1,2 şi 2,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO