Vin 2 mld. € din vânzarea de certificate de CO2?

Autor: Iulian Anghel 22.08.2010

BucureŞtiul a primit opt cereri pentru vânzarea de certificate de emisii de CO2, care variază de la câteva milioane de tone la 100 de milioane de tone. Prin vânzarea surplusului de certificate de emisii Guvernul estima, în pri­măvară, că va obţine între 1,2 şi 2,5 mld. euro.
Negocierile cu potenţialii cumpărători vor începe în această săp­tămână, potrivit ministrului economiei Adriean Videanu.
"Până acum sunt exprimate opt cereri, care sunt între câteva milioane de tone până la 100 de milioane de tone", a declarat şeful Ministerului Economiei, citat de Mediafax. Nu vor exista intermediari, Guvernul fiind cel care va comercializa surplusul de certificate.
În 2010 România are un disponibil de 300 de milioane de certificate de emisii poluante. Adriean Videanu susţine că sumele obţinute astfel vor fi alocate investiţiilor de mediu şi de înlocuire a unităţilor vechi de producţie a energiei. Potrivit protocolului de la Kyoto (Japonia), destinat reducerii poluării şi combaterii încălzirii globale, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantităţii atribuite (AAU). România şi-a asumat, în intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de UE.

Certificatele emise pot fi tranzacţionate
România a făcut primii paşi în valorificarea certificatelor de emisii poluante în primăvara acestui an. Alte ţări au obţinut deja zeci de milioane de euro din acest nou şi, într-un fel, neobişnuit business.
România poate emite între 2008 şi 2012 între 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul, intrat în vigoare în 2005, prevede reducerea gazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinţă 1990. Acordul a fost semnat de 184 de ţări, iar România va vinde certificate doar acestora. Fiecărei tone de CO2 îi corespunde un certificat de emisie. Cantitatea alocată României este foarte mare şi asta pentru că majoritatea industriei poluante din anii '90 a fost închisă sau a falimentat. România are un surplus de 300 de milioane de certificate, care, valorificate, pot aduce între 1,2 şi 2,5 miliarde de euro.