Eveniment

Videanu: Este greu cu plata ratelor la creditele de 22 mil. euro pe care le avem

Videanu: Este greu cu plata ratelor la creditele de 22 mil. euro pe care le avem

Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL: Sunt mulţumit că am peste 800 de angajaţi care primesc salarii rezonabile în companiile mele.

Autor: Carol Dan - Mediafax

10.10.2010, 23:15 26

Companiile la care Adriean Videanu are acţiuni sau pe care lecontrolează au credite de 22 mil. euro şi plătesc "foarte greu"ratele către bănci, care se ridică la câteva milioane de euroanual, potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L.

"Din păcate (terenul de la Marriott - n.r.) este gajat la bancă,el a constituit suportul pentru a lua credite. Nimeni nu spune căam şi credite de 22 de milioane de euro, ceea ce, vedeţi, este oproblemă. Este foarte greu cu plata creditelor. Sunt milioane deeuro care se plătesc anual", a declarat fostul ministru aleconomiei duminică la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV.

Videanu a adăugat că nu deţine altă avere decât cea menţionatăîn declaraţia de avere şi că nu poate evalua valoarea companiilorpe care le deţine.

"Nu am altă avere decât cea din declaraţia de avere. Nimicaltceva. Valoarea acţiunilor companiilor unde sunt acţionar este ochestie extrem de relativă. Valoarea reală este cea când găseşti uncumpărător. Nu mi-am propus să vând aceste companii, de aceea nicinu pot să spun că am o avere personală cât valorează acelecompanii. Sunt mulţumit că am peste 800 de angajaţi care primescsalarii rezonabile în companiile mele. Atât timp cât ei suntmulţumiţi, este cea mai mare satisfacţie pe care eu o am", a maispus Videanu.

Videanu şi soţia sa deţin, prin compania Titan-Mar, un terensituat între cartierul Drumul Taberei şi zona Hotelului Marriott,potrivit relatărilor presei.

Băieţii deştepţi nu mai există

Băieţii deştepţi din energie nu mai există, ci s-au transformatîn băieţi harnici, iar această problemă a fost rezolvată politicpas cu pas, "aşa cum se mănâncă un elefant", a mai spusVideanu.

"Din punct de vedere administrativ, nu am vrut să mă bag, pentrucă (în calitate de ministru al economiei - n.r.) nu era treaba mea.Din punct de vedere politic, pe mine m-a interesat să încerc sărezolv problema în paşi. Ştiţi cum se mănâncă un elefant? Bucată cubucată. Foarte important este să rezolvăm problema bucată cubucată. Şi iacată, Hidroeletrica este una dintre cele mai lichidecompanii din România, pe baza rezultatelor pe care le are. Şiîntr-un an hidrologic, e adevărat, foarte bun, aşa cum a fost 2010.Dar, şi am mai spus acest lucru, băieţii deştepţi s-au transformatîn băieţi harnici. Băieţii deştepţi nu mai sunt", a afirmatVideanu, care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte în cadrulPD-L.

El a arătat că faptul că băieţii deştepţi din energie, carecumpărau electricitate ieftină de la Hidroelectrica şi apoi orevindeau la preţuri mai mari, nu mai există, este probat derezultatele financiare ale Hidroelectrica.

"Vă dau un singur reper. În 2008, Hidroelectrica a avut unprofit de 70 de milioane (de lei), în 2009 de 68 de milioane (delei), iar pe primele opt luni din 2010 are un profit de 1.100 demiliarde (de lei). Acest lucru pentru că am gestionat împreună cucei de la Hidroelectrica. S-a mărit preţul mediu de vânzare laHidroelectrica la 131 de lei (pe MWh), în condiţiile în care piaţape PZU este 147 (lei pe MWh). Plus facilităţile care sunt, ştiţi,plătesc în avans energia, niciun fel de problemă", a mai spusVideanu. PZU este o platformă de tranzacţionare a electricităţii aoperatorului pieţei de profil OPCOM, deţinut de Hidroelectrica.

Scumpirea gigacaloriei nu este "un capăt deţară"

Chiar dacă preţurile gazelor şi energiei termice vor creşte cu5-6%, "nu este un capăt de ţară", iar cheltuielile suplimentare alefiecărei familii vor fi nesemnificative, a mai susţinut fostulministru.

"Chiar dacă preţul gazelor se va majora cu 5-6%, pe familielunar va înseamna 2 lei, iar pe gigacalorie va fi 5,7 lei pefamilie, dar este decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE). (...) Nu cred că este un capăt de ţarăpentru o familie (o sumă de - n.r.) 2 lei şi 5,7 lei", a afirmatVideanu, care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte în cadrulPD-l.

El a făcut această afirmaţie întrebat dacă ANRE va majora preţulgazelor şi în contextul în care fostul ministru al finanţelorSebastian Vlădescu a spus că în Guvern, pe când mai deţineaportofoliul Finanţelor, s-a discutat despre o majorare a preţuluigazelor cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO