Videanu: Este greu cu plata ratelor la creditele de 22 mil. euro pe care le avem

Autor: Carol Dan - Mediafax 10.10.2010

Companiile la care Adriean Videanu are acţiuni sau pe care le controlează au credite de 22 mil. euro şi plătesc "foarte greu" ratele către bănci, care se ridică la câteva milioane de euro anual, potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L.

"Din păcate (terenul de la Marriott - n.r.) este gajat la bancă, el a constituit suportul pentru a lua credite. Nimeni nu spune că am şi credite de 22 de milioane de euro, ceea ce, vedeţi, este o problemă. Este foarte greu cu plata creditelor. Sunt milioane de euro care se plătesc anual", a declarat fostul ministru al economiei duminică la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV.

Videanu a adăugat că nu deţine altă avere decât cea menţionată în declaraţia de avere şi că nu poate evalua valoarea companiilor pe care le deţine.

"Nu am altă avere decât cea din declaraţia de avere. Nimic altceva. Valoarea acţiunilor companiilor unde sunt acţionar este o chestie extrem de relativă. Valoarea reală este cea când găseşti un cumpărător. Nu mi-am propus să vând aceste companii, de aceea nici nu pot să spun că am o avere personală cât valorează acele companii. Sunt mulţumit că am peste 800 de angajaţi care primesc salarii rezonabile în companiile mele. Atât timp cât ei sunt mulţumiţi, este cea mai mare satisfacţie pe care eu o am", a mai spus Videanu.

Videanu şi soţia sa deţin, prin compania Titan-Mar, un teren situat între cartierul Drumul Taberei şi zona Hotelului Marriott, potrivit relatărilor presei.

Băieţii deştepţi nu mai există

Băieţii deştepţi din energie nu mai există, ci s-au transformat în băieţi harnici, iar această problemă a fost rezolvată politic pas cu pas, "aşa cum se mănâncă un elefant", a mai spus Videanu.

"Din punct de vedere administrativ, nu am vrut să mă bag, pentru că (în calitate de ministru al economiei - n.r.) nu era treaba mea. Din punct de vedere politic, pe mine m-a interesat să încerc să rezolv problema în paşi. Ştiţi cum se mănâncă un elefant? Bucată cu bucată. Foarte important este să rezolvăm problema bucată cu bucată. Şi iacată, Hidroeletrica este una dintre cele mai lichide companii din România, pe baza rezultatelor pe care le are. Şi într-un an hidrologic, e adevărat, foarte bun, aşa cum a fost 2010. Dar, şi am mai spus acest lucru, băieţii deştepţi s-au transformat în băieţi harnici. Băieţii deştepţi nu mai sunt", a afirmat Videanu, care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte în cadrul PD-L.

El a arătat că faptul că băieţii deştepţi din energie, care cumpărau electricitate ieftină de la Hidroelectrica şi apoi o revindeau la preţuri mai mari, nu mai există, este probat de rezultatele financiare ale Hidroelectrica.

"Vă dau un singur reper. În 2008, Hidroelectrica a avut un profit de 70 de milioane (de lei), în 2009 de 68 de milioane (de lei), iar pe primele opt luni din 2010 are un profit de 1.100 de miliarde (de lei). Acest lucru pentru că am gestionat împreună cu cei de la Hidroelectrica. S-a mărit preţul mediu de vânzare la Hidroelectrica la 131 de lei (pe MWh), în condiţiile în care piaţa pe PZU este 147 (lei pe MWh). Plus facilităţile care sunt, ştiţi, plătesc în avans energia, niciun fel de problemă", a mai spus Videanu. PZU este o platformă de tranzacţionare a electricităţii a operatorului pieţei de profil OPCOM, deţinut de Hidroelectrica.

Scumpirea gigacaloriei nu este "un capăt de ţară"

Chiar dacă preţurile gazelor şi energiei termice vor creşte cu 5-6%, "nu este un capăt de ţară", iar cheltuielile suplimentare ale fiecărei familii vor fi nesemnificative, a mai susţinut fostul ministru.

"Chiar dacă preţul gazelor se va majora cu 5-6%, pe familie lunar va înseamna 2 lei, iar pe gigacalorie va fi 5,7 lei pe familie, dar este decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). (...) Nu cred că este un capăt de ţară pentru o familie (o sumă de - n.r.) 2 lei şi 5,7 lei", a afirmat Videanu, care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte în cadrul PD-l.

El a făcut această afirmaţie întrebat dacă ANRE va majora preţul gazelor şi în contextul în care fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu a spus că în Guvern, pe când mai deţinea portofoliul Finanţelor, s-a discutat despre o majorare a preţului gazelor cu 7%.