Eveniment

Victorie istorică: România învinge Elveţia cu 1-0 şi câştigă grupa de calificare la Euro 2024

Victorie istorică: România învinge Elveţia cu 1-0 şi...

Autor: Rafael Hekman

21.11.2023, 23:50 167

Echipa naţională de fotbal a României a câştigat marţi seara ultima partidă a preliminariilor de calificare la Campionatul European, în compania Elveţiei, cu scorul de 1-0 (0-0). Victoria face ca România să termine Grupa I pe prima poziţie, cu 22 de puncte, cu 5 peste Elveţia.

Din postura de echipă deja calificată, România a făcut un joc marcat de entuziasmul celor 50.244 de suporteri din tribune.

În prima repriză, tricolorii şi-au creat câteva ocazii de poartă, în special cu şuturi de la distanţă, însă niciunul nu a pus cu adevărat în pericol poarta adversă.

Stanciu a şutat peste poartă din lovitură liberă, iar Cicâldău şi Coman au şutat slab, fără emoţii pentru Mvogo.

Elveţienii au avut şi ei câteva ocazii cu potenţial la poarta lui Moldovan, care a avut o intervenţie salvatoare, în minutul 18, la şutul plasat al lui Okafor.

Elevii lui Edward Iordănescu au început cu presing înalt repriza secundă, Moruţan şi Alibec confirmând încrederea acordată de selecţioner în minutul 50, când după o centrare a căpitanului Stanciu, Moruţan a retrimis cu capul mingea în faţa porţii, de unde Alibec a marcat fără emoţii pentru 1-0.

Elveţienii au ripostat creându-şi trei ocazii importante de a egala, toate parate rând pe rând prin parade de excepţie ale lui Moldovan, două dintre ele din situaţie unu la unu cu Okafor.

Iordănescu i-a trimis în teren pe Răzvan Marin şi pe Ianis Hagi în minutul 64, pentru a profita de spaţiile create de presiunea pusă de elveţieni, care au continuat să se cantoneze în jumătatea tricolorilor.

Drăguş, Olaru şi Puşcaş au adus şi ei sânge proaspăt în teren, Iordănescu continuând să joace permanent cu doi atacanţi, cu speranţa unui gol pe contraatac.

Moldovan şi-a mai pus o dată amprenta pe soarta scorului, intervenind eficient la o centrare în faţa careului, în minutul 82.

Oapeţii au ratat o ultimă ocazie la ultima fază a minutelor suplimentare de joc, cel mai bun om al meciului, portarul Horaţiu Moldovan refuzând un gol iminent, cu o ultimă robinsonadă de excepţie, scoţând o minge şutată la vinclu.

România încheie campania de calificare neînvinsă, pe prima poziţie a clasamentului, cu 22 de puncte, ceea ce o va plasa în urna a doua valorică la tragerea la sorţi de pe 2 decembrie pentru grupele de la Euro 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO