Eveniment

Victor Ponta şi Klaus Iohannis trebuie să facă o „ofertă de preluare“ pentru 3 milioane de voturi împărţite în turul I între ceilalţi 12 candidaţi

Victor Ponta şi Klaus Iohannis trebuie să facă o...

Autor: Iulian Anghel

03.11.2014, 00:08 3730

Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor merge în turul II al alegerilor pentru preşedinţie în urma unui prim tur de scrutin în care niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu a devenit o opţiune serioasă care să încline balanţa în turul II.

Conform celor patru sondaje realizate la ieşirea de la urne la comanda a patru televiziuni de ştiri, Victor Ponta are între 38,2 şi 41,5%, iar Klaus Iohannis între 31 şi 32%. Ceilalţi candidaţi, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu şi Elena Udrea, erau cotaţi aseară ca având între 4 şi 6% din voturi. Există însă posibilitatea ca rezultatele finale să indice o desprindere din pluton a Monicăi Macovei, favorizată de discursul anticorupţie şi de votul internetului.

Practic, în turul al doilea, o treime din voturile celor prezenţi se vor „tranzacţiona“ între primii doi candidaţi, adică circa 3 milioane de voturi, având în vedere că sunt 18 milioane de alegători înregistraţi, iar prezenţa este estimată la 10 milioane de alegători.

Ziua de ieri a fost marcată de dezorganizarea de la secţiile de vot din străinătate, unde cozile s-au întins pe sute de metri şi a fost nevoie şi de câte patru ore până să se ajungă la urne.

Peste 8,6 milioane de alegători, reprezentând 47,3% din totalul celor înscrişi în listele electorale, se prezentaseră la urne, la nivel naţional, până la ora 19.00, o prezenţă sub cea din anul 2009, care a fost, la aceeaşi oră, de 49,9%. În frunte s-au aflat judeţele din sud, mai apropiate de PSD, dar şi Sibiul, judeţul candidatului ACL, Klaus Iohannis.

Toţi candidaţii sau liderii politici – inclusiv Traian Băsescu – au susţinut că au votat „pentru schimbare“.

Liderii din business spun că aş­teaptă de la noul preşedinte să dispună reluarea investiţiilor publice şi pre­dictibilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO