Eveniment

Veritas Panciu si Vincon Vrancea, puternic afectate de grindina

24.08.2004, 00:00 100

Suprafetele de vita de vie ale doi mari producatori de vinuri din zona Vrancea - Panciu si Vincon - au fost puternic afectate de grindina care a cazut aici duminica dupa amiaza, timp de 11 minute. "Avem incheiate asigurari, dar nu la nivelul veniturilor ci la cel al costurilor de productie. In ciuda faptului ca ne-au fost afectate circa 20-25% din suprafetele cu vita de vie vom rezista pe piata", spune Adrian Toma, directorul general al Veritas Panciu.
Pagubele produse de grindina care s-a abatut asupra judetului Vrancea se ridica la 2,7 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei judetene de aparare impotriva dezastrelor. In timpul grindinei au fost distruse 7.411 hectare de culturi agricole din zece localitati vrincene, din care 5.081 hectare de vita de vie. Cele mai afectate au fost localitatile Ruginesti, Paunesti, Movilita, Panciu, Bolotesti, Pufesti, Adjud, si Fitionesti. In cea mai mare parte a localitatilor afectate grindina a fost mai mare decit oul de gaina, avand un diametru intre 1 si 6 centimetri.
Directia Agricola Vrancea a precizat ca in Panciu au fost afectate 1.912 hectare de vita de vie, din care 470 de hectare in proportie de peste 50%, valoarea pagubelor fiind estimata la a fost estimata la 1,2 milioane de euro. Veritas Panciu administreaza 1.000 de hectare de vita de vie in aceasta regiune. "Aceste dezastre vin si ca urmare a defrisarilor masive facute in anii trecuti in amonte de Panciu", sustine Toma. El afirma ca un procent de 20% din productia de vin estimata pentru acest an de 800.000 de litri nu va mai fi realizat din cauza acestei calamitati naturale.
Georgel Costache, directorul general al Vincon Vrancea, spune ca aproape 220 de hectare din cele 850 de hectare de vita de vie pe care acest producator de vinuri le detinea in regiune au fost afectate de grindina. "Nu am inca o estimare exacta a pagubelor si nu ma pot pronunta asupra efectelor acestora asupra productiei de vin din acest an. Vincon cumpara struguri si din alte regiuni care nu au fost afectate acum de grindina", spune Costache. El afirma ca Vincon avea incheiate aceleasi asigurari ca si cei de la Veritas Panciu. Vincon estima ca va produce in acest an circa 700.000 de litri de vin.
Productiile de struguri la hectar estimate de oficialii celor doua companii se ridica la 10-12 tone.
"Grindina va afecta calitatea vinului si sanatatea butucilor de vita de vie. Evident ca sunt pierderi economice iar strugurii care mai pot fi culesi vor scade randamentul producatorului de vin in procesul de vinificatie", spune Dumitru Mocanu, directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care grupeaza cei mai mari producatori de vin din Romania. El sustine ca la nivel national se anunta o productie de vin relativ acceptabila din punct de vedere calitativ si foarte buna din punct de vedere calitativ. "Excesul de umiditate din luna august va duce la o intarziere cu doua saptamanii a recoltarii strugurilor", afirma Mocanu.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO