Eveniment

Venituri bugetare în creştere cu 4,3% în primele opt luni, la jumătate faţă de estimare

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

29.09.2014, 00:05 365

Veniturile bugetare, unul dintre cei mai importanţi şi mai urmăriţi indicatori, au înregistrat în primele opt luni ale anului o creştere de doar 4,3% faţă de ace­eaşi perioadă a anului precedent, la 136,8 mld. lei, ritmul de creştere fiind la jumă­tate faţă de cel anticipat iniţial pentru întreg anul, de peste 8%. La nivelul cheltuielilor se remarcă o scădere de 0,5%.

Evoluţia nefavorabilă a încasărilor determină Finanţele să facă o ajustare a veniturilor bugetare la a doua rectificare bugetară din acest an, după cum reiese din proiectul publicat.

Ministerul Finanţelor a pariat iniţial pentru acest an pe încasări totale la buget de 216,8 mld. lei, cu 8,4% peste încasările efective de anul trecut, de aproximativ 200 mld. lei. Însă, cu toate că Ministerul Finanţelor a agasat mediul de afaceri cu noi impozite şi taxe majorate în acest an, după cele două valuri de modificări fiscale din 2013, veniturile totale ale bugetului consolidat au avut o evoluţie dezamăgitoare. Iar noile dijme au lovit direct în afacerile companiilor şi au strangulat economia. România a revenit în groapa recesiunii tehnice după două trimestre consecutive de scădere (T2 minus 1%, T1 minus 0,2%).

La TVA, cea mai importantă sursă de venituri la bugetul de stat şi a doua resursă pentru bugetul consolidat, s-a înregistrat în primele opt luni ale anului o creştere a încasărilor de doar 1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, la 33,3 mld. lei. Pe de altă parte, sumele colectate din accize au urcat cu aproape 11%, până la 15,4 mld. lei. Din contribuţii de asigurări au ajuns la buget 37,8 mld. lei, cu 5,8% peste nivelul din primele opt luni din 2013.

Sumele colectate din impozitul pe profit au crescut cu aproape 12%, la 8,9 mld. lei, în timp ce încasările din impozitarea veniturilor au avut un avans de numai 1,8%, la 15,3 mld. lei.

Cheltuielile totale au ajuns la 138,3 mld. lei, în scădere cu 0,5% faţă de perioada ianuarie-august 2013.

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, şi-au continuat declinul în luna august, la fel ca şi cheltuielile statului cu programele finanţate din banii nerambursabili ai UE, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii şi cheltuielile de personal tot cresc.

Scăderea cheltuielilor de capital a fost de 28,5% în primele opt luni din 2014, la 6,9 mld. lei. Cheltuielile totale pentru investiţii, care include pe lângă cheltuielile de capital, şi sumele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,1 mld. lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. Premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să cheltuiască până la finalul anului curent, adică în următoarele patru luni, o sumă de peste trei miliarde de dolari, după ajustarea semnificativă a investiţiilor publice, tăiate pentru a controla deficitul bugetar.

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii august la 1,6 mld. lei, respectiv 0,24% din PIB.

În primele şase luni ale anului atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare erau sub programul semestrial al bugetului general consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO