Eveniment

Vanzarea Electrica Banat si Dobrogea trece in 2004

21.11.2003, 00:00 13

Trecerea in proprietate privata a primelor doua filiale Electrica, Banat si Dobrogea, va avea loc in 2004, dupa ce in repetate randuri, oficialii ministerului economiei si comertului au dat asigurari ca privatizarea se va incheia in acest an.
Mai mult, noul acord convenit de autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) prevede ca data de incheiere a procedurilor de privatizare in cazul celor doua distributii de electricitate 31 decembrie 2003. Negocierile cu grupul energetic italian Enel pentru preluarea celor doua distributii sunt dificile, cele doua parti avand opinii divergente asupra a 44 de puncte, potrivit ministrului economiei si comertului.
"Pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea o puternica delegatie a grupului Enel se afla in Romania, iar foarte multe puncte de discutie au fost deblocate. In opinia comisiilor constituite, pana in a doua jumatate a lunii decembrie discutiile vor fi finalizate, dupa care umeaza depunerea unei oferte angajante de catre Enel, negocieri si incheierea contractului de privatizare in cursul primului trimestru al anului viitor", a spus, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului.
Enel este singura companie ramasa in aceasta faza de negociere cu statul roman, ce detine 100% din actiunile filialelor Electrica, dupa ce restul s-au retras din cursa. Enel a anuntat investitii de 1,2 mld. $ pe termen lung in cele doua filiale. Initial, in cursa s-au mai inscris BKW (Elvetia), EVN (Austria), Public Power Corporation (Grecia).
Potrivit anuntului de privatizare, investitorul strategic va achizitiona direct 24,6% din capitalul social al fiecarei filiale si va efectua o majorare de capital, reprezentand 35% din valoarea capitalului, prin cumpararea unor actiuni nou emise. De asemenea, la privatizare, vor putea cumpara un pachet de pana la 10% Asociatiile salariatilor - Univers si Electrica Service, operatiune ce se va derula ulterior preluarii pachetului de catre investitorul strategic.
Adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO