Eveniment

Valentin Lazea: UE face acum ceea ce trebuia să facă în urmă cu doi-trei ani

Valentin Lazea: România s-a suit în ultimul vagon

Autor: Adelina Mihai

08.12.2011, 00:03 489

"România s-a suit în ultimul vagon şi a trăit ultimii cinci ani de supraîndatorare. Modelul de dezvoltare pe care s-au bazat toate ţările occidentale a avut două hibe uriaşe încă din construcţie: 1) creşterea datoriei publice a statelor, necontrolată, pentru eliminarea ameninţării comuniste; 2) această «limited liability» la bănci - în urmă cu 50 de ani, proprietarul de bancă răspundea cu toată averea dacă nu-şi onora angajamentele, însă, în timp, riscurile proprietarilor de bănci s-au diminuat, pedepesele au fost tot mai mici, iar acesta este modelul pe care s-a dezvoltat Europa. România, în ultimii cinci ani, a fost parte a acestui model."

Întoarcerea la sat: economia românească ar putea fi salvată de populaţia rurală - analişti

"Pentru 2012, ce stă în puterea Guvernului, în linii mari, e prevăzut în buget: absorbţia de fonduri europene, investiţii în infrastructură etc. Însă nu ne putem aştepta la minuni. Bursa de la Bucureşti rămâne un instrument slab utilizat. Sistemul bancar va fi mult mai atent în acordarea creditelor, competiţia va fi mult mai dură şi numai cei mai buni dintre cei buni vor primi credite."

Vestea bună. Am avut o creştere economică mare. Sunteţi pregătiţi să o auziţi pe cea proastă?

"La summitul UE de joi şi vineri ar trebui să se discute despre cei trei paşi ai unei uniuni fiscale: aplicarea regulilor din tratat (aplicarea de sancţiuni pentru ţările care nu s-au încadrat în deficit, problemă care trebuia rezolvată în urmă cu 2-3 ani), dotarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF) cu suficientă muniţie şi forţă, lucru care trebuia făcut în urmă cu două luni şi tema eurobondurilor, care ar presupune încheierea unui tratat, proces care durează mai bine de un an de zile şi care ar trebui început. Toţi aceşti paşi consecutivi unul altuia sunt întârziaţi pentru că Germania are o abordare principială corectă. Poţi să fii principial, dar dacă acest lucru te transformă în cineva care merge cu sabia în mână pe un morman de ruine, nu ai făcut nimic."

Valentin Lazea este economistul-şef al Băncii Naţionale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO