Eveniment

Vaccinarea anti HPV, virusul care duce la cancer de col uterin, în linie dreaptă la medicii de familie: „Administrăm de la un an la altul un număr dublu de doze, este ca un bulgăre de zăpadă”

Dintre cele peste 43.000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer în 2020, circa 8% au fost cancere de col uterin, adică 3.500 de femei într-un singur an.

Dintre cele peste 43.000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer în 2020, circa 8% au fost cancere de col uterin, adică 3.500 de femei într-un singur an.

Autor: Georgiana Mihalache

07.12.2023, 00:05 168

♦ Din decembrie 2023, pacienţii asiguraţi cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot cumpăra vaccinul anti HPV redus cu 50% ♦ Pentru pacienţii între 11 şi 18 ani, vaccinul este gratuit ♦ Americanii de la MSD - Merck Sharp & Dohme sunt cei care pun vaccinul pe piaţă ♦ Trei doze, câte sunt indicate adulţilor, costă fără compensare 2.000 lei ♦ Cancerul de col uterin ucide anual circa 1.800 de femei din România, potrivit statisticilor.

Vaccinul anti-HPV, care oferă protecţie în cazul cancerului de col uterin, este compensat cu 50% din decembrie 2023 pentru pacienţii români asiguraţi, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Atât femeile, cât şi bărbaţii pot face vaccinul ca metodă de prevenţie împotriva mai multor tipuri de cancer. Principala boală pentru care oferă protecţie vaccinul anti-HPV este cancerul de col uterin, a treilea cel mai răspândit tip de cancer din rândul româncelor. Cum pot ajunge pacienţii la vaccin?

„Pacienţii eligibili se prezintă la medicul de familie sau de orice specialitate care se află în contract cu Casa Naţională de Sănătate şi poate prescrie vaccinul. Prescripţia se face electronic, la fel ca orice medicament, iar mecanismul de compensare este disponibil doar persoanelor asigurate. Din momentul în care s-a emis prescripţia, persoana trebuie să ajungă în termen de 30 de zile la farmacie, de unde va putea să ridice vaccinul şi cu el să meargă la medicul de familie, pediatru, infecţionist sau epidemiolog, care au acces la registrul naţional de vaccinare, unde trebuie să fie înregistrat vaccinul”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

El a adăugat că după ce pacientul a cumpărat vaccinul din farmacie, trebuie să îl transporte în condiţii de temperatură între 2 şi 8 grade Celsius, iar pentru acest lucru pot cumpăra o pungă termoizolantă din orice supermarket.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO