Eveniment

Usor excedent bugetar dupa primele trei luni

06.05.2008, 19:06 12

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele trei luni, un usor excedent, de 79,2 mil. lei (21,46 mil. euro), reprezentand 0,02% din PIB, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor.
Cheltuielile realizate in primul trimestru au insumat 40,06 mld. lei, aproape jumatate dintre acestea fiind aferente bugetului de stat. De altfel, bugetul de stat a inregistrat cel mai mare deficit, de 4,14 mld. lei. Cu un sold negativ, de 170 mil. lei, figureaza si bugetul Companiei Nationale Autostrazi si Drumuri Nationale.
La capitolul venituri, cu un total de 40,14 mld. lei, cel mai mare aport l-au avut incasarile din taxa pe valoarea adaugata (10,26 mld. lei) si contributiile de asigurari (11,33 mld. lei). Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venit si castiguri din capital au insumat aproape 7 mld. lei.
La fel ca in anii trecuti, bugetele locale au cel mai mare excedent total, de peste 2 mld. lei, iar pe surplus se mentine si bugetul asigurarilor sociale de stat (331 mil. lei), in ciuda majorarii importante a pensiilor.
De altfel, toate bugetele asigurarilor sociale au fost excedentare, fondul de sanatate consemnand un surplus de 1,14 mld. lei, iar asigurarile de somaj un excedent de 197,1 mil. lei.
Executivul a aprobat, la inceputul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scazut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat luna trecuta ca Guvernul ar putea opera o noua rectificare bugetara in luna iunie, in sensul suplimentarii fondurilor anumitor ministere, in principal la Ministerul Transporturilor si Ministerul Apararii, ca urmare a rezultatelor peste asteptari din primele trei luni ale anului.
De altfel, Executivul va solicita Parlamentului sa fie abilitat sa emita ordonante, in perioada vacantei parlamentare de vara, in domenii precum rectificarea bugetului pe 2008, reglementari financiare in domeniul invatamantului, transpunerea acquis-ului comunitar in procesul de privatizare, postprivatizare si valorificarea unor active ale statului, stabilirea de masuri exceptionale pentru eliminarea pericolului de prabusire a unor constructii existente care prezinta pericol public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO