Eveniment

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, în discursul anual privind starea Uniunii Europene: România şi Bulgaria au dovedit că locul lor este în spaţiul Schengen. Haideţi să le includem fără niciun alt fel de întârziere

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, în...

Autor: Răzvan Botea

13.09.2023, 11:46 331

România şi Bulgaria au demonstrat că ar trebui să facă parte din spaţiul Schengen, a spus Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Ea a îndemnat ca România şi Bulgaria să fie incluse în spaţiul de liberă circulaţie fără alte întârzieri.

"Am intensificat protecţia la frontiere. Agenţiile Europene şi-au consolidat cooperarea cu Statele Membre. Permiteţi-mi să mulţumesc în special Bulgariei şi României pentru că au deschis drumul - demonstrând cele mai bune practici. Au dovedit: Bulgaria şi România fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le includem în cele din urmă - fără niciun alt fel de întârziere", a spus Ursula von der Leyen în cadrul discursului său anual privind starea Uniunii Europene.

România are nevoie însă să convingă Austria, singura ţară care s-a opus aderării ţării la spaţiul Schengen, iar Bulgaria să convingă Olanda. România, împreună cu Bulgaria, au intrat în decembrie 2022 la votul miniştrilor de interne şi justiţie din toate statele membre ale UE (consiliul JAI) pentru intrarea în spaţiul Schengen. În aceeaşi zi, dar pe altă rezoluţie, a intrat la vot şi Croaţia, care a şi primit avizul pozitiv. Pe de altă parte, România, cu avizul negativ al Austriei, şi apoi Bulgaria, cu avizul negativ al Olandei, nu au intrat în spaţiul Schengen, deşi îndeplinesc toate criteriile. În acest moment, nu este clar când ar putea intra din nou la vot rezoluţia privind aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, dar, înainte de a intra din nou la vot, România trebuie să convingă Austria să fie de acord cu aderarea. În acest moment, pentru ca un nou membru să fie admis în spaţiul Schengen, este nevoie de unanimitatea membrilor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO