Eveniment

Urmează ZF ROREG şi BCR, conferinţa „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene“. Joi, 26 octombrie 2023, la Cluj-Napoca şi pe zf.ro: Sanda Catană, director general, ADR Nord-Vest: Avem o alocare de 1,4 mld. euro de fonduri europene pentru regiunea Nord-Vest până în 2027. Peste 270 mil. euro sunt pentru IMM-uri şi au fost depuse peste 400 de proiecte

Sanda Catană, director general, ADR Nord-Vest:
Pentru mediul privat sunt depuse în jur de 400 şi ceva de proiecte pentru IMM-ul pe diverse apeluri de proiecte, adică atât pentru investiţii, creşterea competitivităţii IMM-urilor, cât şi pentru robotică şi nanotehnologie, pentru turişti şi sănătate etc

Sanda Catană, director general, ADR Nord-Vest: Pentru mediul privat sunt depuse în jur de 400 şi ceva de proiecte pentru IMM-ul pe diverse apeluri de proiecte, adică atât pentru investiţii, creşterea competitivităţii IMM-urilor, cât şi pentru robotică şi nanotehnologie, pentru turişti şi sănătate etc

Autor: Răzvan Botea

19.10.2023, 08:30 149

Sunt 1,4 mld. euro fonduri europene regionale din programul regional Nord-Vest 2021-2027, gestionat de Agenţia de Dezvoltare (ADR) Nord-Vest. Din acestea, peste 270 mil. euro sunt pentru IMM-uri, care deja au depus mai mult de 400 de proiecte, a spus Sanda Catană, director general ADR Nord Vest, la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

„Pentru mediul privat sunt depuse în jur de 400 şi ceva de proiecte pentru IMM-ul pe diverse apeluri de proiecte, adică atât pentru investiţii, creşterea competitivităţii IMM-urilor, cât şi pentru robotică şi nanotehnologie, pentru turişti şi sănătate etc.”, a spus ea.

Rata de absorbţie pentru programul 2014-2020, care se termină anul acesta, este de 114% în acest moment, iar Sanda Catană estimează că rata de absorbţie va trece de 140% la finalul perioadei de programare, plus perioada de graţie.

Ziarul Financiar, ROREG şi BCR organizează joi, 26 octombrie 2023, la Cluj-Napoca, conferinţa „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene”. În cadrul acestei ediţii, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest vor prezenta oportunităţile de finanţare la zi pentru antreprenorii din regiune, iar lideri de companii care au accesat fonduri europene regionale vor povesti experienţa lor.

„Raportat la 900 de milioane care au fost alocate, am avut deja o depăşire a gradului de absorbţie, deci avem în acest moment undeva la 114% faţă de alocarea pe care am avut-o. Rata de absorbţie noi o estimăm undeva la 140% cel puţin, deşi noi suntem acum foarte avansaţi cu toate cererile care sunt decurse şi aşteptăm în continuare să avem să şi procesăm toate cererile.”

Ea explică cum se poate ca rata de absorbţie să treacă de 100%: „Tot ce-i supracontractare prin legislaţie se acordă de la bugetul de stat sau bineînţeles, pe programul pe programul operaţional regional.

razvan.botea@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO