Eveniment

Urmează EY „e-Factura – următorul pas către digitalizarea fiscală din România”. Marţi, 22 august, pe zf.ro. Sunt pregătite companiile din România de implementarea e-Factura la 1 ianuarie 2024?

Urmează EY „e-Factura – următorul pas către...

Autor: Răzvan Botea

21.08.2023, 14:59 1208

În 30 de zile de la de la autorizarea primită din partea Consiliului UE, ar trebui să se stabilească prin Ordin ANAF data de la care se implementează e-Factura, dar şi categoriile de operatori care trebuie să raporteze. Sunt pregătite companiile din România să treacă la e-Factura de 1 ianuarie 2024? Care ar fi un interval rezonabil pentru implementarea e-Factura?

La aceste întrebări şi multe altele vor răspunde invitaţii webinarului gratuit organizat de EY România. Vor fi prezenţi la webinar Antoine Avram, director general al unităţii de management al informaţiei din cadrul ANAF, Iulian Ardeleanu, director general legislaţie fiscală şi reglementări vamale şi contabile, dar şi specialiştii EY Georgiana Iancu, partener, liderul departamentului de taxe indirecte şi Georgiana Constantin, senior Manager, Departamentul de Taxe Indirecte, EY România.

Pe 27 iulie 2023, s-a publicat derogarea acordată de Consiliul Uniunii Europene în vederea autorizării României pentru a introduce facturarea electronică obligatorie pentru tranzacţiile B2B începând din 1 ianuarie 2024.

În practică, obţinerea acestei derogări presupune obligaţia emiterii facturilor în format electronic şi transmiterea acestora prin sistemul RO e-Factura, administrat de Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce emitentul nu ar mai avea nevoie să obţină acordul destinatarului pentru a emite o factură în format electronic.

În aşteptarea legislaţiei naţionale, sunt mai multe aspecte pentru care se aşteaptă clarificări prin legislaţie:

1. Care este data de la care se va adopta e-factura;

2. Dacă se va acorda sau nu o perioadă de graţie, care sunt consecinţele nerespectării termenelor de adoptare (din perspectiva fiscală - deducerea TVA, comercială - conditionarea plăţii facturilor de primirea acestora prin RO-e factură, potenţiale contravenţii sau stimulente în cazul conformării în termen).

3. Dacă se ia în considerare o implementare etapizată.

4. Dacă se are în vedere:

   - Extinderea raportării datelor din facturi prin platforma RO e-factură, care se aplică în prezent bunurilor cu risc fiscal ridicat, la nivel generalizat (într-o primă etapă pentru a permite mediului de afaceri să-şi pună la punct sistemele şi procesele de facturare); sau

   - Adoptarea facturii electronice obligatorii prin platforma RO e-factură încă de la bun început (implicaţiile fiind legate de faptul că în această ipoteză singurul document/mesaj care are calitatea de factură va fi cel comunicat prin SPV/RO-e factură).

Toate aceste întrebări vor fi dezbatute cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi al ANAF. De asemenea, echipa EY va prezenta şi practica altor state care au adoptat/sunt în proces de a adopta e-factura (Italia, Polonia, Franţa, Germania). Vom puncta şi termenele pe care aceste state membre ale UE şi le-au luat de la data avizării de către Consiliu până la Go-live date.

În cadrul concluziilor conferinţei vor fi prezentate provocările atât pentru administraţia fiscală, cât şi pentru mediul de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO