Eveniment

Unu din trei români adulţi fumează, dar statul român se opune politicii UE antifumat

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

19.06.2013, 21:26 273

Cei aproape cinci milioane de români fumători cheltuie circa 4 mld. euro pe an pe ţigări, iar bolile provocate de tutun generează câte un deces la fiecare 15 minute. Datele Minis­terului Sănătăţii, care citează studiul Global Adult Tobacco Survey 2011, demonstrează că România are o incidenţă a fumatului de 30% din populaţia de peste 15 ani (care reprezintă 17 milioane de locuitori).

Însă dacă se ia în considerare incidenţa fumatului la persoanele adulte, adică peste 18 ani, rezultă o incidenţă a fumatului de 33%. Aceasta înseam­nă că în România fiecare al treilea adult de peste 18 ani fumează.

Cu toate acestea, Guvernul României a decis ca poziţia sa, în cadrul unei directive care are ca scop reducerea incidenţei fumatului, este de aşa natură încât industria tutunului trebuie protejată în defavoarea nefumătorilor.

Rareori România are o poziţie distinctă atunci când vine vorba de o iniţiativă a Comisiei Europene, însă, de aceas­tă dată, lobby-ul firmelor de ţigarete, care fac afaceri de 3 mld. euro în România, a convins Guvernul.

Companiile de ţigarete au avut anul trecut exporturi cu o valoare totală de 477 de milioane de euro şi importuri în cuantum de 260 de milioane de euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO