Business Internaţional

Guvernul ungar va majora retroactiv salariile din sănătate cu veniturile din taxele pe tutun şi alcool

Pentru suplimentarea veniturilor bugetare, guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus o serie de taxe controversate. Foto: AFP

Pentru suplimentarea veniturilor bugetare, guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus o serie de taxe controversate. Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă, Bogdan Cojocaru

14.05.2013, 18:20 142

Guvernul ungar va folosi 30 miliarde forinţi (102 milioane euro) din veniturile obţinute din accizele pe produse din tutun şi alcool pentru a majora retroactiv salariile angajaţilor din sănătate, scrie politics.hu.

Salarile lunare sunt majorate retroactiv începând cu ianuarie, iar diferenţele vor fi plătite odată cu salariul din septembrie, a afirmat secretarul de stat Miklos Szocska.

Medicii care câştigă sub 450.000 de forinţi (1.523 euro) pe lună vor primi suplimentar 40.000 de forinţi (135 euro). Cei care au salarii peste acest prag vor primi 10.000 de forinţi (34 euro), la fel ca în cazul rezidenţilor şi anga­jaţilor fără diplomă. Salariaţii cu diplome vor primi mai mult cu 41.000 de  pe lună. Salariile farmaciştilor de spital vor fi majorate cu 45.000 de forinţi. De creşteri beneficiază aproximativ 94.840 de angajaţi din domeniul sănătăţii.

Pentru suplimentarea veniturilor bugetare, guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus o serie de taxe controversate, iniţial cu caracter excepţional, în sectoare economice dominate de companii străine precum cel bancar, energetic, al utilităţilor, telecom şi retail. Guvernul a introdus, de asemenea, o taxă suplimentară pe alimentele saturate cu grăsimi, sare sau zahăr. În Danemarca o astfel de taxă a fost retrasă după doar un an de la introducere în parte deoarece populaţia a preferat să cumpere aceste alimente din statele vecine. În Franţa există, de asemenea, o taxă specială pe băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.

Rata anuală a inflaţiei din Ungaria a decelerat de la 2,2% în martie la minimul ultimilor 29 de ani de 1,7% în aprilie, potrivit portfolio.hu. „Inflaţia este la cel mai scăzut nivel din iunie 1974, când aceasta a fost chiar mai redusă, de 1,2%“, a spus Borbála Minary, statistician la KSH. Ungurii au plătit mai puţin cu 8,4% pentru electricitate, benzină şi alţi combustibili, precum şi pentru bunuri de lungă durată, în comparaţie cu aprilie 2012. Anul acesta, guvernul de la Budapesta a impus reducerea cu 10% a preţurilor la energie pentru gospodării din cauza recesiunii. Însă, în cazul băuturilor alcoolice şi a tutunului s-au observat cele mai mari creşteri de preţ, de 10,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Biroului de Statistică.

În ceea ce priveşte preţurile la alimente şi tarifele pentru servicii, acestea s-au majorat cu 3,4%, respectiv cu 3,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO