Eveniment

Uniunea Europeană adoptă cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei de la inceputul invaziei din Ucraina. Vezi ce măsuri conţine acesta

Uniunea Europeană adoptă cel de-al 13-lea pachet de...

Autor: Valeriu Dănilă

23.02.2024, 16:17 171

La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina şi pentru poporul său se menţine neatenuat. Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, şi pe înscrierea pe lista sancţiunilor a altor societăţi şi persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei.

Fiecare euro pe care Rusia nu reuşeşte să pună mâna este un câştig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenţi. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor şi pentru a colabora îndeaproape cu ţările terţe pentru a aborda posibilele încercări de eludare.

NOI ÎNSCRIERI PE LISTA PERSOANELOR ŞI A ENTITĂŢILOR CARE FAC OBIECTUL SANCŢIUNILOR

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane şi 88 de entităţi. Cu aceste noi includeri, UE depăşeşte pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate, în sprijinul Ucrainei,  în special:

  • Vizarea sectorului militar şi de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăţi şi persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme şi alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entităţi care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat abordarea obiectivă şi progresivă discutată anterior pentru a identifica aceste firme, combinând dovezi concrete din diferite surse, susţinute de date comerciale şi vamale.
  • Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăţi şi persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al ţării, precum şi mai multe societăţi şi persoane din Belarus care oferă sprijin forţelor armate ruse.
  • Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică şi directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum şi o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziţii publice.
  • Consolidarea acţiunii UE împotriva ocupării şi anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători şi 10 funcţionari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
  • Sancţionarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără şi 15 persoane şi 2 entităţi implicate în deportarea şi îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.
 

MĂSURI COMERCIALE

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziţioneze tehnologie sensibilă occidentală pentru forţele sale militareVehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esenţiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societăţile care achiziţionează pentru Rusia componente esenţiale ale dronelor şi introduce unele sancţiuni sectoriale pentru a elimina lacunele şi a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susţinute de date comerciale şi vamale, pachetul adaugă 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei (anexa IV). Aceste societăţi fac obiectul unor restricţii mai stricte la export în ceea ce priveşte produsele şi tehnologiile cu dublă utilizare, precum şi produsele şi tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării şi securităţii din Rusia,  în special:

  • Adăugarea a 17 societăţi ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producţia şi furnizarea de componente electronice pentru complexul militar şi industrial al Rusiei.
  • Adăugarea a 4 societăţi din China şi câte uneia din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka şi Turcia, care sprijină indirect complexul militar şi industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerţul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.
 

MĂSURI DE CONSOLIDARE A APĂRĂRII AERIENE  

Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone, în special:

  • Restricţiile impuse în prezent pentru componente de drone în sens larg interzic transformatoarele electronice, convertizoarele statice şi inductorii care se găsesc, printre altele, în drone.
  • Noile măsuri interzic, de asemenea, condensatoarele din aluminiu care au aplicaţii militare.
 

MĂSURI DE PROMOVARE A COOPERĂRII INTERNAŢIONALE

Noul pachet extinde lista ţărilor partenere, incluzând şi Regatul Unit, care au impus o interdicţie indirectă la importurile de fier şi oţel. Aceste ţări partenere aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier şi oţel şi un set de măsuri de control al importurilor care sunt în mare parte echivalente cu cele din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al UE. 

Context

La doi ani de când Rusia a declanşat războiul de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. UE se poziţionează ferm alături de Ucraina şi de poporul ucrainean şi va continua să sprijine cu hotărâre şi pentru cât timp va fi nevoie, economia, societatea, forţele armate şi reconstrucţia viitoare a acestei ţări.

Pentru a lipsi maşina de război rusă de sursele sale de venituri, UE a adoptat 13 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Sancţiunile au afectat veniturile Rusiei şi valoarea rublei. Sancţiunile UE au introdus, de asemenea, constrângeri în lanţurile de aprovizionare ale Rusiei şi i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Plafonarea preţului petrolului, convenită cu partenerii G7, a condus la reducerea veniturilor din petrol ale guvernului rus. Sancţiunile îşi vor demonstra efectele în timp.

Întrucât Rusia încearcă să găsească modalităţi de eludare a sancţiunilor noastre, Comisia analizează în mod constant măsurile în vigoare, evaluând modul în care acestea sunt aplicate şi identificând eventualele lacune. În prezent, accentul se pune pe asigurarea respectării normelor prin care s-au impus sancţiunile, în special pe asigurarea faptului că sancţiunile UE nu sunt eludate prin intermediul ţărilor terţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO