Eveniment

Ungaria va limita importul de zahar din Romania

27.07.2004, 00:00 24

Guvernul de la Budapesta va modifica legislatia vamala pentru a anula posibilitatea calatorilor de a introduce fara taxe vamale, la fiecare intrare in Ungaria, pana la 400 de kilograme de zahar, cumparat la preturi scazute din Romania, transmite Reuters.
Adjunctul secretarului de stat din Ministerul Finantelor, Zoltan Saghy, a declarat ieri ca Ungaria pierde miliarde de forinti care ar putea intra in vistieria statului sub forma de taxe vamale. Conform cifrelor oficiale, importurile de zahar din Romania, efectuate de persoane particulare, au crescut semnificativ de la intrarea Ungariei in Uniunea Europeana, la 1 mai. Importurile au atins un nivel lunar de 10.000 de tone, fata un nivel de 50.000 de tone inregistrat pe intreg parcursul anului trecut.
Aderarea la UE a dus la majorarea cu 30% a preturilor la zahar, pana la 225 de forinti (1,1 dolari) pe kilogram, in timp ce in Romania pretul este de doar 0,5 dolari pe kilogram. Regulile UE permit importurile duty-free de bunuri in valoare de 175 de euro, efectuate de o persoana la o trecere a frontierei.
Guvernul maghiar va limita cantitatea pe care o persoana o poate introduce in tara la doar 20 de kilograme anuala, echivalentul consumului pe cap de locuitor. Autoritatile vamale vor inregistra fiecare cantitate importata.
Ministerul de Finante va informa Comisia Europeana de modificarea survenita, care nu contravine regulilor impuse la nivel comunitar, deoarece un import mai mare de 20 kilograme de persoana ar depasi nevoile personale.Autoritatile vor supraveghea traficul transfrontalier la granita cu Romania, dar si cu Slovacia, care ar putea deveni noua ruta a importatorilor.
Estimarile guvernului arata ca veniturile statului din taxe si alte impuneri vamale ar putea scadea, in lunile iunie si iulie, ca urmare a acestor importuri, cu pana la 2,5 miliarde de forinti. Contigentarea importurilor personale va fi extinsa si la alte produse, cum ar fi tigarile. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO