Eveniment

Ungaria ia apararea fostilor agenti comunisti

15.12.2004, 00:00 16



Cele doua partide din coalitia guvernamentala de la Budapesta nu sunt de acord ca agentii fostului serviciu secret comunist sa fie sanctionati, in urma deschiderii dosarelor fostei politii politice, a declarat, luni, un oficial cu rang inalt din Partidul Socialist (MSZP).



Sandor Burany, vicepresedintele grupului parlamentar al MSZP, a declarat ca recenta propunere a partidului sau de a acorda acces public la dosarele politiei secrete nu implica impunerea unor noi sanctiuni pentru fostii agenti sau informatori. "Socialistii si Democratii Liberi cred ca actualele sanctiuni sunt suficiente", a declarat Burany.



Comisia care verifica activitatea desfasurata in perioada comunista de catre membrii Parlamentului si ai Guvernului le poate cere fostilor agenti sa demisioneze din functiile pe care le ocupa, sub amenintarea ca, in caz contrar, dosarul lor va fi dat publicitatii.



Burany a precizat ca detaliile care aduc atingere vietii private a informatorilor sau a celor care au fost spionati nu vor fi date publicitatii, pasajele referitoare la aceste aspecte urmand sa fie indepartate din dosare.



Toate partidele parlamentare au salutat, la sfarsitul saptamanii trecute, propunerea Partidului Socialist de a permite accesul public la dosarele fostei politii secrete, dar inca nu au ajuns la un acord in privinta catorva detalii importante ale unui astfel de demers.



Partidul opozitiei de centru-dreapta, Fidesz, cere insa sanctiuni impotriva fostilor colaboratori ai politiei secrete. El a apreciat ca propunerea Partidului Socialist este, de fapt, o diversiune menita sa distraga atentia de la dezbaterile privind bugetul pentru 2005. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO