Eveniment

Unde e reforma din administraţie, când salariile bugetarilor cresc, iar numărul de angajaţi nu scade. „E regretabil că în ultimii trei ani nu s-a realizat un echilibru între alocările pentru creşterile salariale şi alocările pentru investiţii”

Unde e reforma din administraţie, când salariile...

Autor: Adelina Mihai

28.04.2016, 16:55 611

„Creşterea cheltuielilor salariale în primul trimestru al acestui an este una normală având în vedere preluarea angajamentelor fostului guvern în noul buget, fapt pentru care guvernul tehnocrat nu putea să nu respecte legea. E regretabil că în ultimii trei ani, când şi climatul economic internaţional a fost mai favorabil, nu s-a realizat un echilibru între alocările pentru creşterile salariale şi alocările pentru investiţii, pentru că pe termen mediu şi lung consumul nu poate fi singurul motor funcţional de creştere economică dacă vrem să reducem decalajale faţă de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, sunt încă multe dezechilibre în zona salarizării bugetarilor şi acest proiect ar trebui să fie o prioritate pentru orice guvern“, a spus Claudia Boghicevici, deputat în Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi vicelider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor.

Costurile cu personalul bugetar încep astfel să crească din nou ca pondere în PIB, deşi tocmai creşterea nesustenabilă a acestor cheltuieli a dus la decizia drastică de tăiere, cu 25%, a tuturor salariilor bugetare în 2010 (în timpul guvernului condus de Emil Boc). Astfel, pentru anul acesta, statul are în plan să cheltuiască peste 57 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor (adică 7,67% din PIB), în creştere cu 10% faţă de anul 2015. Ponderea în PIB cheltuielilor cu bugetarii va fi astfel la cel mai ridicat nivel din 2011 încoace, arată datele centralizate de ZF din execuţiile bugetare. În 2009, cel mai bun an pentru bugetari, salariile acestora consumau 9,5% din PIB, iar în sistem erau cu circa 200.000 de bugetari mai mulţi decât în prezent.

În perioada crizei însă, după tăierea salariilor bugetarilor, timp de câţiva ani s-a dus o politică de îngheţare a posturilor (se făcea o angajare la şapte plecări), ceea ce a condus la o restructurare „naturală“ de 200.000 de posturi din sistemul bugetar, dar la această politică s-a renunţat în ultimii ani, ceea ce a făcut ca în 2016 numărul de bugetari să fie în uşoară creştere faţă de anul 2014.

În primele trei luni ale anului, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 8,1% faţă de perioada similară din 2015, creşterea fiind generată în special de majorările salariale din a doua parte a anului 2015, acordate astfel: 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi personalul din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar (exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială).

De asemenea, creşterea costruilor cu salariile bugetarilor a mai fost influenţată şi de majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu1 iulie 2015.

„Menţionăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ţinut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranşă aferente plăţilor drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei“, se mai arată în explicaţia dată de reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru rezultatele execuţiei bugetare din luna martie.

Cu 1,2 milioane de angajaţi, sectorul bugetar are o pondere de 26% în efectivul total de salariaţi din economie. Spre comparaţie, în Polonia, bugetarii reprezintă 25% din totalul salariaţilor, în Franţa procentul este de 20%, în Germania este de 15%, iar în Cehia este de 34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO