Eveniment

Una dintre cele mai mari probleme sociale ale României: Vârstnicii au devenit cea mai vulnerabilă categorie socială a României, luând locul familiilor cu mulţi copii

Sorin Cace, director adjunct, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: O mare parte din cheltuielile persoanelor vârstnice este alocată sănătăţii, ele nu cheltuie bani pentru educaţie sau timp liber, cum se întâmplă în statele mai dezvoltate.

Sorin Cace, director adjunct, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: O mare parte din cheltuielile persoanelor vârstnice este alocată sănătăţii, ele nu cheltuie bani pentru educaţie sau timp liber, cum se întâmplă în statele mai dezvoltate.

Autor: Adelina Mihai

19.11.2018, 00:07 4256

Una dintre schimbările fundamentale din societatea românească este reprezentată de faptul că persoanele vârstnice au devenit cea mai vulnerabilă categorie socială a României în ultimele decenii, spune Sorin Cace, directorul adjunct al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV).

„Îmbătrânirea populaţiei este una dintre marile probleme sociale ale României. Erau perioade în care grupurile cele mai sărace erau reprezentate de familiile cu mulţi copii, însă în prezent grupurile aflate în deprivare materială severă sunt formate în mare parte de vârstinci, ei reprezintă cea mai vulnerabilă categorie socială“, a spus Sorin Cace, care este doctor în sociologie şi economie. El a explicat că această situaţie se explică prin faptul că vârstnicii sunt foarte presaţi de costurile mari asociate sănătăţii şi de aceea au devenit o categorie vulnerabilă.

„O mare parte din cheltuielile persoanelor vârstnice este alocată sănătăţii, ele nu cheltuie bani pentru edu­caţie sau timp liber, cum se întâmplă în statele mai dezvoltate. Dacă ne uităm la indicatorul speranţei de viaţă, vedem totuşi că România a făcut mari progrese, iar aceasta a ajuns la o medie de aproape 76 de ani, dar încă suntem la 5 ani diferenţă faţă de media europeană“, a mai spus Sorin Cace. Într-adevăr, datele Eurostat arată că speranţa de viaţă la naştere, de 75,3 ani în România în 2016, plasează România pe locul 25 în UE în funcţie de acest indicator. Media UE la acest indicator este de 81 de ani în 2016, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani) şi Franţa (82,7 ani).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO