Eveniment

Un trader sloven a cumpărat un sfert din energia nucleară a României

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

24.03.2014, 00:04 299

Nuclearelectrica (SNN), so­cietatea de stat care deţine centrala nucleară de la Cernavodă, a vândut pe bursa OPCOM un pachet de energie de 2,3 TWh, echivalent cu circa un sfert din cantitatea totală estimată a fi produsă în acest an, pentru suma de 85 mi­lioane de euro. Cumpărătorul a fost GEN-I, o companie de comerţ cu energie înregistrată în Slovenia.

Oferta Nuclearelectrica a fost printre cele mai mari din istoria bursei de energie şi prevede livrarea energiei în bandă, adică în regim continuu, timp de doi ani. Pachetul a atras o contra­ofertă din partea ArcelorMittal Galaţi, combinatul siderurgic care este al doilea mare consumator de electri­citate din ţară. Interesul combinatului de la Galaţi venea în contextul în care un contract semnat anul trecut cu Nuclearelectrica urmează să expire în luna septembrie.

Datele bursei arată însă că GEN-I Bucharest Electricity Trading and Sales SRL i-a „suflat“ energia lui ArcelorMittal Galaţi, oferind cu 3,17 lei/MWh peste preţul de por­nire solicitat de producătorul de ener­gie nucleară. GEN-I Bucharest este filiala locală a unui trader şi furnizor de energie înregistrat în Slovenia, cu activităţi în zona Balcanilor, dar şi în Germania, Italia, Ungaria şi Austria. Compania-mamă este deţinută, cu părţi egale, de GEN, societatea naţională de energie a Sloveniei, şi Petrol Group, unul dintre liderii pieţei de carburant din aceeaşi ţară.

Pe piaţa locală, GEN-I desfăşoară numai activităţi de comerţ angro cu energia, adică nu furnizează către consumatori finali. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 80 mi­lioane de euro pe piaţa din România în 2012 şi un profit net de 0,3 milioane de euro. Rulajele foarte mari şi marjele mici de profit sunt ceva comun în activitatea de trading de energie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO