Eveniment

Un semnal sumbru pentru startup-uri: Finanţarea pentru fondurile de capital de risc în SUA atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, cu un declin de 60% în 2023 faţă de anul precedent

Un semnal sumbru pentru startup-uri: Finanţarea pentru...

Autor: Ştefan Stan

05.01.2024, 09:56 113

Strângerea de fonduri de către firmele de capital de risc din SUA a atins în 2023 un minim al ultimilor şase ani, un semn de rău augur pentru start-up-urile cu rezerve de cash în scădere şi pentru întreprinderile în curs de dispariţie care se bazează pe un astfel de sprijin pentru supravieţuire, scrie FT. 

Suma de 67 de miliarde de dolari strânsă de firmele de capital de risc din SUA în 2023 este cel mai mic total anual din 2017 şi reprezintă o scădere de 60% faţă de cele 173 de miliarde de dolari strânse în 2022, anul de vârf al strângerii de fonduri, potrivit unei analize realizate de furnizorul de date privind pieţele private PitchBook şi de National Venture Capital Association.

La nivel global, în 2023, investitorii de risc au strâns cel mai mic nivel de capital din 2015.

Scăderea bruscă accentuează presiunea asupra start-up-urilor, care au îndurat o secetă de finanţare în ultimele 18 luni. Capitalurile de risc sunt reticente să verse mai mulţi bani în întreprinderile pe care le-au susţinut în vârful pieţei, în timp ce evaluările private din domeniul tehnologiei sunt în scădere.

Kyle Stanford, principalul analist VC la PitchBook, a declarat: "Fundul pare să fie încă departe. Multe dintre aceste companii care sunt încă private vor continua să se lupte, vom vedea mai multe runde de reducere şi o luptă pentru a ieşi din criză. Va fi multă concurenţă pentru banii disponibili."

Societăţile de capital de risc s-au luptat să strângă noi fonduri, deoarece proprii parteneri limitaţi - investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii, asigurătorii şi fundaţiile şi dotările universitare - s-au retras din cauza creşterii ratelor dobânzilor, care au făcut ca pariurile riscante în domeniul tehnologiei să devină o propunere mai costisitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO