Eveniment

Un ofiter SRI a fost arestat de Parchetul Anticoruptie

06.12.2002, 00:00 206

Un ofiter al Serviciului Roman de Informatii a fost arestat preventiv de catre Parchetul National Anticoruptie fiind acuzat (PNA) de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit pentru "derularea unor contracte incheiate intre institutii de stat si parteneri externi", potrivit SRI. Locotenent-colonelul Valentin Gabriel Carali, sef birou in cadrul Diviziunii Informatii Bucuresti, se afla in arestul PNA, iar, daca va fi gasit vinovat, poate primi o pedeapsa intre 2 si 10 ani de inchisoare.
Presedintele Comisiei parlamentare SRI, Ion Stan, a precizat ca Directia de Securitate Interna (DSI) a SRI are "date certe" ca acest ofiter, "prevalandu-se de competentele oferite de functia detinuta", a desfasurat "trafic de influenta in interes personal", aratand ca este vorba despre o "suma mai mare de 100.000 de euro".
Ofiterul a incalcat Legea cadrelor militare 80/1995, a spus Stan, mentionand ca acesta este primul astfel de caz cu care se confrunta comisia.
El a apreciat ca, pe de o parte, este "regretabil" ca acest caz a fost posibil, dar ca exista si o latura "pozitiva", in ceea ce priveste aplicarea legii si informarea transparenta a opiniei publice, precizand insa ca este un caz penal si nu poate face aprecieri, pana ce PNA va evalua probele.
Comisia SRI a fost informata in legatura cu arestarea lui Carali inca de ieri dimineata, cand i s-a trimis si un documentar. Comisia analizeaza cazul, pentru ca in competenta ei intra si verificarea modului in care cadrele SRI respecta prevederile legale.
In momenul in care DSI sesizeaza un caz, nu trebuie sa musamalzeze situatia si il pune in lucru prin strangere de probe, iar apoi sesizeaza organele competente, deoarece SRI nu poate sa desfasoare anchete, a explicat Stan.
Cazul analizat de DSI, incepe in ianuarie 2002, dar organele de ancheta vor descoperi daca perioada in care ofiterul a incalcat legea este mai mare, a spus presedintele Comisiei SRI. Comisia s-a intrunit in aceasta dupa amiaza si va stabili in ce masura acest caz a fost cunoscut, monitorizat si daca mai exista astfel de cazuri, a precizat Stan. Comisia SRI asteapta date si de la PNA.
Potrivit SRI, ofiterul, care a fost supravegheat de Directia de Securitate Interna a serviciului, a fost supus unor masuri "conform regulamentelor militare".
Procedura presupune judecarea de catre Consiliul de Onoare al SRI. In cazul in care "comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispozitii legale", militarii, inclusiv cei din SRI, sunt trecuti in rezerva, la propunerea consiliului de judecata, potrivit legii Statutului cadrelor militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO