Eveniment

Un nou posibil acord cu FMI, dar acelasi deficit

06.02.2006, 20:08 13

Romania ar putea relua negocierile cu Fondul Monetar International cu privire la acordul stand-by, daca FMI va considera, in functie de rezultatele consultarilor macroeconomice, ca o evaluare poate fi incheiata cu succes, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

"Ne-am exprimat dorinta ca FMI sa reevalueze acordul cu Romania in primavara. Am putea relua negocierile, daca Fondul considera, dupa consultarile macroeconomice, ca acest lucru este posibil", a spus Vladescu.

Expertii FMI au revenit la Bucuresti la finele lunii ianuarie, pentru consultarile macroeconomice anuale. Discutiile nu au in vedere si acordul stand-by, pentru care negocierile au esuat in toamna anului trecut, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul "deraiat".

La randul sau, secretarul de stat in ministerul finantelor, Claudiu Doltu, a apreciat ca discutiile pe marginea acordului stand-by preventiv ar putea fi reluate in luna martie.

Secretarul de stat a afirmat insa ca partea romana nu va negocia asupra deficitului bugetar pentru acest an, stabilit la 0,5% din PIB. El a aratat ca necesitatea de crestere a cheltuielilor cu investitiile nu poate fi acomodata daca deficitul bugetar este mai redus de 0,5%.

Ministerul Finantelor a anuntat pentru acest an o majorare a cheltuielilor de capital la 3% din PIB fata de 2,4% in 2005, majorarea fiind explicata de investitiile sporite in infrastructura prevazute pentru acest an.

"In cadrul restrictiei privind deficitul bugetar are sens sa rediscutam acordul. (....) Romania este o tara care trebuie sa se dezvolte, cu pastrarea stabilitatii macroeconomice", a spus Doltu.

Reprezentantul Finantelor a aratat ca, daca negocierile asupra acordului vor fi reluate, nu este nevoie de un document care sa ateste ca acesta se prelungeste.

"Daca negocierile se reiau, sunt rediscutate conditiile initiale din acord si se propun tintele care trebuie sa fie atinse. Nu mai pornim de la un deficit de 1,1% din PIB, ci de la 0,8%, cat a fost anul trecut. Distributia veniturilor si a cheltuielilor bugetare este, de asemenea, diferita. Important este sa convenim asupra cailor prin care sa atingem obiectivele propuse, a masurilor pe care trebuie sa le implementam", a explicat Doltu.

El a mentionat ca raportul FMI cu privire la Romania va fi prezentat board-ului institutiei financiare internationale in luna aprilie.

"Toate tarile membre ale Fondului intra in discutia board-ului, fie in baza acordului incheiat cu FMI, fie potrivit articolului IV. Pentru orice tara membra este prezentat un raport", a spus Doltu.

El a adaugat insa ca, in cazul in care cele doua parti nu pot ajunge la un consens, negocierile pe tema acordului stand-by nu vor fi reluate.

"Daca obiectivele sunt acceptate atat de FMI, cat si de Romania, ramane de vazut cum se poate ajunge acolo. Daca exista divergente cu privire la anumite tinte, Guvernul stie ce are de facut. Parlamentul a votat bugetul, inclusiv deficitul, a stabilit limitele. Guvernul nu poate sa aiba cu FMI alt dialog decat cel pe care il are cu Parlamentul", a conchis Doltu.

Principalele aspecte subliniate anul trecut de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.

Dintre acordurile pe care Romania le-a avut cu FMI, de la inceputul anilor ''90 pana in prezent, unul singur a fost finalizat.



Cum se majoreaza veniturile bugetare

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatile prin care ponderea veniturilor in PIB ar putea fi majorata cu 3%, intr-un orizont de 3-4 ani, prin taxarea activitatilor economice neimpozitate in prezent, a declarat ieri secretarul de stat in minister, Claudiu Doltu. "Deocamdata se analizeaza diferite posibilitati care merg pe un spectru foarte larg, dar atentia se concentreaza in special pe aducerea in zona impozabila a activitatilor netaxate. Analizand veniturile bugetare, se observa ca problema este aceeasi din anii ?"90, structura contribuabililor demonstrand ca o foarte mare parte a activitatilor economice nu sunt subiect de impozitare", a mai spus Doltu. El a aratat ca impozitele pe veniturile din agricultura si cele pe mediu au in Romania o structura mult diferita fata de cea existenta in economiile tarilor europene, si in plus contributia acestor venituri la bugetul Romaniei este infima comparativ cu cea din alte tari. "In Romania, 43% din populatie are venituri din agricultura. Este timpul sa ne gandim la asta. Nu imediat, ci in perspectiva", a explicat reprezentantul Doltu. Intentia ministerului este sa introduca, in 2007, o cota de 16% pentru impozitarea veniturilor agricole. Doltu a amintit si cazul microintreprinderilor, care in prezent platesc impozit pe cifra de afaceri, ceea ce nu va mai fi posibil dupa integrarea in UE, cand vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO