Eveniment

Un nou gigant de stat in sectorul energetic

06.09.2007, 18:29 27

Guvernul intentioneaza sa infiinteze o noua companie in sectorul energiei electrice care sa regrupeze societati din domeniul productiei si distributiei inca neprivatizate si care sa investeasca atat pe plan intern, cat si in regiune.
"Infiintarea unei companii integrate de producere si distributie a energiei, detinuta de stat, nu va determina cresterea pretului reglementat la electricitate, platit de populatie, fiind posibila chiar reducerea acestuia" a declarat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
Guvernul a aprobat ieri strategia nationala in domeniul energetic, program a carui valoare estimata se ridica la 35 de miliarde de euro in perioada 2007 - 2020, cu 4 miliarde de euro mai mult fata de varianta initiala prezentata de Ministerul Economiei si Finantelor, initiatorul acestei strategii, spun surse ministeriale citate de Mediafax. Acestea nu au precizat natura acestor fonduri suplimentare si nici cum urmeaza sa fie acestea utilizate.
Potrivit documentului, statul intentioneaza sa pastreze controlul asupra marilor jucatori din domeniul productiei de energie electrica si le va alatura companii de distributie a energiei cu scopul de a forma jucatori regionali. Cei mai mari producatori de energie locali sunt complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica. Intentia statului este aceea de a forma niste structuri integrate vertical. Practic, acest lucru anuleaza toate sansele investitorilor privati care deja si-au organizat strategiile in functie de declaratiile initiale ale oficialilor MEF. Autoritatile sustineau ca privatizarea unitatilor de productie si a filialelor Electrica de stat va debuta pana la sfarsitul acestui an.
Conform strategiei, cele mai mari fonduri vor fi directionate catre sectorul energiei electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO