Eveniment

Un milion de agricultori nu vor mai primi bani de la stat pentru ca nu sunt inregistrati juridic

Un milion de agricultori nu vor mai primi bani de la stat pentru ca nu sunt inregistrati juridic

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii: Scopul nostru este ca fermele mari care produc comecial sa fie inregistrate, sa contribuie la stat si sa primeasca subventii

27.04.2010, 23:10 30

"Dupa o analiza recenta a reiesit ca avem ferme foarte mari, desute de hectare lucrate de persoane fizice, lucru care nu seintampla nicaieri in Europa. Scopul nostru este ca aceste fermemari care produc comecial sa fie inregistrate sa contribuie la statsi sa primeasca subventii atat europene, cat si de la stat", aanuntat Mihail Dumitru, ministrul agriculturii.

Ziarul Financiar a analizat, cu ajutorul datelor furnizate deMinisterul Agriculturii, situatia agricultorilor din Romania, iarrezultatul a aratat ca peste 88 de romani au ferme care se intindpe suprafete cuprinse intre 500 de hectare si 1.000 de hectare, iar20 de agricultori au peste 1.000 de hectare fiecare, niciunuldintre acestia neavand statutul de persoana juridica.

Lasandla o parte cele trei milioane de hectare lucrate de miciiagricultori, cu gospodarii intre 1 si 10 hectare, alti 60.000 deoameni refuza sa plateasca impozit pe venit, chiar daca lucreaza inferme de cel putin 10 hectare si cel mult 1.000 de hectare.

Ministerul Agriculturii a decis ca ajutoarele de stat sa nu maifie acordate decat persoanelor inregistrate, pentru a determinafermierii sa treaca la un statut juridic si astfel la diminuareapietei nefiscalizate. Astfel peste un milion de fermieri ar trebuisa isi faca PFA, taxa de inregistrare ajungand la circa 200-300 delei.

Mai mult, si fermele de semisubzistenta primesc ajutor de 1.500de euro anual pe o perioada de cinci ani doar daca solicitantuleste inregistrat la Registrul Comertului. Astfel, o persoana carenu a atins inca varsta de 62 de ani poate primi sprijin pentrudezvoltarea fermei sale. Singura cerinta venita din parteaautoritatilor este ca dupa trei ani de la plata acestor ajutoareproductia agricola obtinuta, destinata comercializarii sainregistreze o crestere de 20%. Fermierul va atasa la dosarulcererii de finantare un plan de afaceri pe cinci ani, certificatulde inregistrare de la Oficiul Registrului Comertului, documente deproprietate sau folosinta a terenului sau a cladirilor. Pana acum6.500 de fermieri au primit acest sprijin, iar pentru 2010 alti20.000 de agricultori este de asteptat sa intre in acest sistem.Pana in 2013, Ministerul Agriculturii estimeaza ca 76.000 depersoane vor aplica pentru aceasta masura.

Cei 18.000 de fermieri inregistrati juridic ajung sa exploatezeaproape jumatate din suprafata agricola a tarii. Dintre acestiadoar 8.000 de jucatori produc pe 4 mil. ha, cat aproape toticeilalti un milion de persoane care fac agricultura. In timp cefermierii inregistrati platesc pe langa impozitul pe teren siimpozit pe venit, cel putin, persoanele fizice platesc doarimpozitul pe teren.

Circa 40%-50% din marfa agricola se tranzactioneaza pe piataneagra, potrivit estimarilor producatorilor, fara ca fermierii sa otreaca pe un borderou fiscalizat si implicit sa o declare la stat.Cea mai mare parte din aceste produse este generata insa deceilalti un milion de agricultori care prefera sa produca pe contpropriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO