Eveniment

ULTIMĂ ORĂ: Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiţiei, şi a convocat partidele la consultări

ULTIMĂ ORĂ: Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit...

Autor: MEDIAFAX

12.06.2023, 17:40 6797

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a numit pe ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu, în funcţia de premier interimar după demisia lui Nicolae Ciucă. De asemenea, şeful statului a convocat partidele la consultări pentru formarea unui nou Guvern.

Anunţul a fost făcut la puţin timp după ce premierul Nicolae Ciucă a mers la Palatul Cotroceni pentru a-şi depunde mandatul.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care şi-a înaintat oficial demisia din funcţia de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituţionale, Preşedintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă şi a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohanis l-a numit pe Predoiu premier interimar şi a convocat partidele politice la consultări. Discuţiile vor avea loc marţi.

„Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern. În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, Preşedintele României va invita marţi, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a mai comunicat Administraţia Prezidenţială.

Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că demisionează din funcţia de prim-ministru astfel încât să se poată face rotativa guvernamentală. Conform înţelegerii din cadrul coaliţiei de guvernare, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, va prelua funcţia din fruntea Guvernului. Prima şedinţă a Cabinetului Ciolacu ar putea avea loc în partea a doua a săptămânii după parcurgerea procedurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO