Eveniment

Turistii americani vor cheltui peste 70 mil. dolari in acest an in Romania

16.09.2004, 00:00 11



Numarul de vizitatori si turisti din Statele Unite ale Americii si Canada, care au sosit in Romania in primele sase luni ale acestui an, a crescut cu 24,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.



Printre factorii care au determinat aceasta crestere, se numara revirimentul traficului de turisti si vizitatori din America de Nord catre Europa, cresterea numarului de vase de croaziera care au navigat pe Dunare de la Budapesta la Marea Neagra, precum si sporirea numarului de turoperatori americani si canadieni care au inclus Romania in programele lor, considera Simion Alb, directorul Biroului National de Turism al Romaniei din America de Nord.



El anticipeaza o crestere mai moderata pentru semestrul II, insa crede ca, totusi, pentru intreg anul 2004, in conditiile in care nu vor avea loc evenimente politice sau sociale care sa limiteze considerabil traficul turistic catre Europa si, implicit, catre tara noastra, Romania va inregistra o crestere de 15%, pana la 20%, a traficului de vizitatori din America de Nord.



Tinand cont ca anul trecut, Romania a fost vizitata de 91.930 de nord americani, cresterea estimata reprezinta echivalentul a peste 105.000 de turisti de peste ocean, care vor vizita tara in acest an. Va fi primul an in care numarul americanilor va depasi cifra de 100.000.



"In conditiile in care nu se vor inregistra evenimente de natura sa descurajeze calatoriile americanilor in Europa si in Romania, anticipam ca, in urmatorii trei ani, ritmul mediu anual de crestere al numarului de vizitatori din America de Nord in Romania va fi de aproximativ 10%", considera oficialul roman de la New York.



In primele sase luni ale acestui an, spune Simion Alb, Romania a fost vizitata de 58.922 de turisti nord-americani, dintre care 48.711 au fost din SUA, iar restul, canadieni. Principalele puncte de atractie pentru americani le-au reprezentat orasele medievale din Transilvania, arta si cultura, modul de viata din satele traditionale, dar si calatoriile de interes special, cum ar fi tururi cu tema Dracula sau cele privind cercetarile genealogice. La acestea se adauga si tururile organizate in Europa Centrala si de Est, sau crozierele pe Dunare si in Delta.



Durata medie a sederii in Romania a vizitatorilor americani este de 4,5 zile, apreciaza Alb, iar cheltuiala medie se ridica la circa 1.400 $ (inclusiv biletul de avion).



Cheltuiala medie zilnica, in timpul sederii in Romania, incluzand cazarea, masa, cumparaturile si transportul intern, este de circa 150 $, apreciaza Alb.



Din aceste date reiese ca, in anul in curs, se asteapta ca Romania sa incaseze, de pe urma turistilor americani, peste 70 de milioane de dolari. "Romania este tara cu cele mai diverse atractii turistice din Europa Centrala si de Est insa, cand vorbim de atractivitate, in general, trebuie sa avem in vedere nu numai frumusetea, unicitatea si renumele atractiilor turistice, ci si aspecte care se refera la infrastructura, la acces (cost si timp) si la imaginea destinatiei. Cuantificand si insumand aceste aspecte, ma tem ca, desi Romania este o tara cu mult mai frumoasa si mai interesanta decat alte tari din zona, Cehia, Ungaria si Polonia sunt pentru moment mult mai atractive pentru vizitatorii americani, decat Romania. Fiecare dintre acestea primesc circa 280.000 de vizitatori americani anual", spune oficialul roman.



Incasarile valutare din turism ale Romaniei s-au ridicat, anul trecut, la 780 de milioane de euro, iar pentru acest an se estimeaza o crestere cu circa 10%. De asemenea, se asteapta ca si numarul turistilor straini sa cresca tot cu 10%, comparativ cu totalul de 1,1 milioane, inregistrat anul trecut.



"Multi dintre americanii care viziteaza Romania, nu ajung la



Bucuresti (sau in alt oras din tara) direct din SUA, ci dintr-o tara din Europa Centrala sau de Vest", a precizat Simion Alb.



Principala atractie din Europa pentru americani este Marea Britanie, cu peste 4 milioane de turisti anual, urmata de Franta - 3,3 milioane de americani / an, Italia, Germania, Spania, Olanda, Irlanda, Elvetia, Grecia si Austria.



Una din principalele probleme de imagine in perceptia vizitatorilor americani, este faptul ca Romania este inca o destinatie nesigura, cu probleme economice si de infrastructura.



"Unii dintre functionarii care intra in contact cu vizitatori straini au o atitudine neprofesionista, de exemplu, Politia de Frontiera, lucratorii din Vama, personalul din hoteluri si restaurante, agentii de turism etc. De asemenea, turistii americani sunt nemultumiti de faptul ca sistemul de asistenta medicala se afla mult sub standardele occidentale si ca tarifele si preturile sunt nejustificat de mari, raportat la calitate", a mai spus Simion Alb.



Cele mai recente statistici, facute publice de Departamentul pentru Comert al SUA, indica faptul ca, in anul 2002, americanii au cheltuit 78 de miliarde de dolari pentru calatorii in strainatate. Statele Unite devanseaza categoric, in clasamentul mondial cu privire la cheltuielile pentru turism si calatorii in strainatate, pe ocupantele locurilor al doilea (Marea Britanie) si al treilea (Germania). Peste 45% dintre americanii care calatoresc in strainatate au ca destinatie Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO