Eveniment

Tudose dă înapoi şi îşi nuanţează declaraţia privind steagul secuiesc. La ce se referea premierul

Autor: Departamentul Politic

15.01.2018, 16:17 128

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, înainte de şedinţa CEx care poate decide soarta Cabinetului său, că prima din mandat a fost prima din ultimele, fără a face alte menţiuni. A făcut însă referire la declaraţia privind steagul secuiesc, spunând că a fost greşit înţeles.

"Prima zi de la Victoria e prima din ultimele, am tot spus asta", a declarat Mihai Tudose, înainte de şedinţa CEx în care se poate decide dacă PSD mai susţine Cabinetul actual.

La şase zile de la declaraţia privind steagul secuiesc şi cine va flutura lângă el, Tudose a spus că a fost greşit înţeles.

"Să nuanţez o declaraţie greşit înţeleasă. Îmi menţin poziţia că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu ştiu cine", a spus Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Ulterior, reacţii negative au venit atât din partea liderilor partidelor etniei maghiare, cât şi a unor politicieni de la Budapesta. Totodată, în semn de protest, emblema de pe Ambasada României la Budapesta a fost înlocuită, luni noaptea, cu steagul secuiesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO