Eveniment

Trezoreria plateste pe cinci ani o dobanda de 13%

08.01.2009, 19:30 30

Ministerul Finantelor Publice a vandut ieri obligatiuni cu scadenta la cinci ani de 152 mil. lei, reprezentand circa o treime din valoarea programata, de 500 mil. lei, randamentul maxim acceptat fiind de 13%.

Volumul total al cererii a fost de 732,1 mil. lei, insa ministerul nu a acceptat toate solicitarile bancilor, in conditiile in care dobanzile cerute au fost prea ridicate.
Desi veniturile incasate la buget au scazut drastic, ducand deficitul bugetar in 2008 la 5% din PIB, potrivit estimarilor facute de autoritati, Trezoreria isi mentine intentia de a nu accepta sa plateasca un randament mai mare de 14,25%, limita reprezentand nivelul de dobanda preceput de BNR la facilitatea de credit lombard.
La licitatia precedenta in care s-au emis certificate cu scadenta la cinci ani, Finantele au vandut titluri in valoare de 220,7 mil. lei, la un randament mediu de 13% pe an.
Ministerul Finantelor a vandut la prima licitatie din acest an certificate de trezorerie cu scadenta la o luna de 566,8 mil. lei, sub nivelul programat, de 1 mld. lei, la un randament mediu de 14,24%. Trezoreria intentioneaza sa vanda luna aceasta titluri de stat in valoare de 4 mld. lei, pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, prin sase licitatii, dintre care doua cu obligatiuni de stat tip benchmark si patru cu certificate de trezorerie.
Urmatoarea operatiune se va desfasura pe 14 ianuarie, institutia avand programata o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenta la trei luni in valoare de 800 de milioane de lei, iar pe 19 ianuarie intentioneaza sa atraga aceeasi suma, prin vanzarea de certificate cu scadenta la sase luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO