Eveniment

Trei SIF-uri impotriva majorarii de la Astra

02.10.2003, 00:00 14



Societatile de investitii financiare (SIF) Moldova, Muntenia si Banat-Crisana, actionari ai Astra Asigurari, vor contesta in instanta operatiunea de majorare a capitalului societatii de asigurari realizata de Nova Trade prin aport in natura reprezentand imobilul de birouri City Business Center din Bucuresti. In luna septembrie, participatia Nova Trade a crescut de la 75,68% la 94,67% din actiunile Astra. In prezent, capitalul social al societatii de asigurari se ridica la 1.574,8 mld. lei, comparativ cu 344,7 mld. lei initial.



Ceilalti actionari semnificativi, respectiv SIF-urile Banat Crisana, Moldova, Transilvania si Muntenia, nu si-au exercitat dreptul de preemtiune. In urma finalizarii tranzactiei, cele patru SIF detin cate 1,24% din actiunile companiei. Presedintele SIF Modova, Matei Alexandru, a declarat ieri ca va contesta in instanta decizia conducerii Astra de majorare a capitalului social prin aport in natura. "SIF Moldova nu a subscris noile actiuni pentru ca nu este de acord cu majorarea capitalului social prin aport in natura, respectiv includerea in valoarea acestui a unui imobil. Vom contesta in instanta aceasta hotarare", a afirmat Alexandru.



La randul sau, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, a afirmat ca aportul in natura la capitalul unei societati, mai ales din domeniul asigurarilor, nu va imbunatati indicatorii financiari ai acesteia. "Nu sunt convins ca inchirierea unei cladiri poate genera venituri consistente, iar pe de alta parte un activ fix este mai greu de transformat in cash in cazul in care Astra ar trebui sa acopere niste eventuale daune. Lichiditatea ridicata da garantii clientilor ca societatea ii va despagubi", a spus Fercala.



Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au declarat ca, pana in prezent, Astra nu a primit avizul CSA pentru operatiunea de majorare, desi autorizarea era necesara pentru inscrierea operatiunii la Registrul Comertului. Membrii Comisiei urmeaza sa adopte o decizie in perioada urmatoare, au adaugat oficialii CSA.



Reprezentantii Astra nu au dorit sa prezinte pozitia companiei fata de situatia creata.



La sfarsitul lunii aprilie, Consiliul de Administratie al Astra a hotarat majorarea capitalului social cu peste 1.230 mld. lei, prin subscrierea de catre Nova Trade, actionarul majoritar al companiei, a peste 46,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 26.565 lei/actiune. Dan Adamescu, presedintele Astra, a afirmat, la sfarsitul lunii mai, ca majorarea capitalului social va fi realizata prin aport de numerar 1 mil. $ si in natura, prin includerea in capitalul social a cladirii City Business Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO