Eveniment

​Transporturile: Autocarul implicat în accidentul din Ungaria, clasificat la o stea, era fabricat în 1998 iar firma operatoare avea licenţa de transport din 2011

​Transporturile: Autocarul implicat în accidentul din...

Autor: Mirabela Tiron

08.02.2014, 10:20 758
Autocarul implicat ieri seara în accidentul din Ungaria, era fabricat in 1998 iar firma operatoare avea licenţa de transport din 2011, potrivit datelor de la Ministerul Transporturilor.

"Echipa de experti de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) Arad, care au ajuns la locul accidentului petrecut in Ungaria au constatat ca autocarul plecase din Romania fara pasageri, iar cele 26 de persoane s-au urcat in localitatea Pecs pe 7 februarie 2014, cu destinatia Baile Homorod. Grupul urma sa se intoarca in data de 17 februarie 2014. Inspectorii sositi la fata locului verifica impreuna cu autoritatile maghiare daca lista de pasageri raportata corespunde cu persoanele aflate la momentul accidentului in autocar, precum si activitatea conducatorului auto (daca au fost respectate perioadele de conducere si de odihna)", potrivit Transorturilor.

Firma care detine autocarul inmatriculat in judetul Harghita are un parc de 42 de vehicule din care 36 de vehicule au eliberate copii conforme ale licentei de transport, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR). Autocarul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 si este clasificat la o stea. Frecvent opereaza pe teritoriul Romaniei, pe un traseu cuprins în programul de transport judeţean Harghita.

Autobuzul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenţa de transport persoane, iar şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de  persoane, valabil până la data de 15.09.2015”, au transmis oficialii Ministerului Transporturilor.

Ieri seara Ramona Mănescu, ministrul transporturilor, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să se deplaseze la Szeged, acolo unde a avut loc accidentul în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judetul Harghita.

„În urma cercetărilor efectuate la faţa locului de poliţia maghiară asistată de experţii români, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de către această firmă (al cărui nume nu a fost precizat-n.red”), potrivit oficialilor de la Transporturi.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, într-un comunicat publicat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, că doar trei dintre cele 22 de persoane rănite în accidentul din Ungaria au cetăţenie română, relatează AFP.

"Potrivit datelor transmise recent la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de echipa consulară aflată în Ungaria şi a verificărilor efectuate asupra cetăţeniei persoanelor implicate în accident, rezultă că, din cei 22 răniţi, doar trei au cetăţenia română", anunţă MAI.

Dintre cele trei persoane de cetăţenie română, două sunt adulte, iar una minoră, adaugă comunicatul MAI.

Cel puţin 22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs, în sudul Ungariei, vineri seara, a anunţat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, citat de MTI.

Autocarul efectua o cursă specială.

Anett Kasza a declarat că la bordul vehiculului se aflau atât adulţi, cât şi copii. Trei persoane au fost rănite grav, iar 19 au răni uşoare. Toţi răniţii au fost spitalizaţi.

Într-un alt comunicat, MAI a anunţat că, "printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii, s-a dispus trimiterea de urgenţă în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici şi un asistent, condusă de către medicul şef SMURD pe Regiunea Vest", iar, "în funcţie de evaluarea completă a situaţiei medicale" a persoanelor rănite, "se va lua hotărârea aducerii acestora în ţară sau continuarea tratamentului de specialitate în" ţara vecină.

De asemenea, "Poliţia Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români şi al autorităţilor maghiare care efectuează cercetarea la faţa locului", anunţă MAI.

Pal Gyorfi, purtătorul de cuvânt a serviciului naţional ungar de ambulanţă a declarat că la bordul vehiculului erau 19 adulţi şi trei copii, inclusiv un bebeluş în vârstă de trei luni. Acesta a fost transferat la spital pentru monitorizare. Gyorfi a afirmat că doar patru-cinci persoane au suferit răni mai grave.

Autorităţile au închis tronsonul de autostradă pe care a avut loc accidentul pentru operaţiunile de salvare.

Autocarul a lovit parapetul şi a căzut într-un canal adânc de zece metri de pe marginea drumului, răsturnându-se pe o parte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO