Eveniment

Transa a doua din PSAL II se amana

18.09.2003, 00:00 15



Romania nu primeste in aceasta toamna a doua transa din programul PSAL II convenit de Banca Mondiala in valoare de 169,9 milioane de euro din cauza intarzierilor inregistarte in indeplinirea anumitor angajamente. "Mai sunt cateva actiuni de indeplinit. Probabil ca programul se va incheia undeva la inceputul anului viitor", a declarat Andrew Vorkink, fost director al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud.



Eliberarea celei de-a doua transe din imprumut este conditionata si de existenta unui acord in derulare cu Fondul Monetar International.



Vorkink a mai spus ca programul este pe drumul cel bun, chiar daca au existat unele intarzieri. Privatizarea Petrom a ajuns in faza de depunere de scrisori de intentie, iar alte procese de privatizare, cum ar fi cele din domeniul distributiei de gaze naturale si Banca Comerciala Romana, merg inainte.



In ceea ce priveste trecerea in proprietate privata a companiei de transport aerian Tarom, Vorkink a spus ca strategia convenita in acordul PSAL II a fost modificata ca urmare a conjuncturii internationale.



Intrucat piata internationala nu ofera, in acest moment, conditii favorabile pentru privatizarea companiei, accentul va fi pus pe restructurarea si eficientizarea activitatii Tarom in vederea reducerii pierderilor.



Programul PSAL II si cel de asistenta tehnica PPIBL II, in valoare totala de 339,8 milioane de euro, au fost aprobate de Banca Mondiala in luna septembrie a anului trecut. Prima transa, reprezentand jumatate din suma totala, a fost acordata Romaniei in luna octombrie. Andrew Vorkink a fost directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud timp de cinci ani, coordonand activitatile institutiei din Romania, Bulgaria si Croatia. In luna august, el a fost numit director de tara pentru Turcia. Vorkink a vizitat Romania, in perioada 16-17 septembrie, insotit de noul director Anand Seth. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO