Eveniment

Traderii riscă să iasă de pe piaţa grâului din Egipt pe motive de calitate. Până acum au livrat de 358 mil. $

Grâul românesc ajunsese să deţină cea mai mare cotă de piaţă pentru achiziţiile de stat ale Egiptului. Foto Shutterstock

Grâul românesc ajunsese să deţină cea mai mare cotă de piaţă pentru achiziţiile de stat ale Egiptului. Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

29.01.2014, 20:11 557

Autorităţile de la Cairo au anunţat ieri că înăspresc condiţiile de calitate pentru achiziţiile de grâu pe care le fac de pe piaţa internaţională coborând nivelul maxim de umiditate admis la 13%, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a mărfii româneşti nu se mai încadrează în aceste specificaţii.

Gradul de umiditate este alături de masa hectolitrică, procentul de proteine sau indicele glutemic unul dintre elementele care determină calitatea grâului de panificaţie.

Miza este una imensă având în vedere că în acest sezon în perioada iulie 2013-ianuarie 2014 traderii multinaţionali prezenţi în România au livrat în Egipt 1,3 milioane de tone de grâu în valoare totală de 358 milioane de dolari.

Până acum grâul românesc are cea mai mare cotă de piaţă pentru achiziţiile de stat ale Egiptului, concurând cu cel rusesc, ucrainean, franţuzesc şi american.

„Cea mai mare parte a grâului românesc are o umiditate de 14%, dar la acest nivel grâul este de foarte bună calitate. Noi am recoltat anul ăsta grâu între 12,5% şi 14% umiditate. Nu cred că decizia Egiptului este una reală şi care să se justifice în vreun mod normal“, a explicat Lucian Buzdugan, directorul general al fermei de 55.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.

Fermierii români au strâns vara trecută o recoltă record de 7,4 milioane de tone, în creştere cu aproape 40% faţă de recolta din 2012. La acest nivel de producţie, disponibilul de export al sezonului comercial se ridică la aproximativ 3,8-4 milioane de tone.

Primii afectaţi de decizia egiptenilor sunt traderii americani de materii prime agricole cu birouri la Bucureşti. În ultimele şapte luni grosul încasărilor din livrarea de grâu românesc în Egipt a fost luat de Alfred Toefper (128,4 milioane de dolari), Bunge (81,1 milioane de dolari) sau Cargill (19 milioane de dolari). Pe lista sunt şi traderii elveţieni Ameropa (81,2 milioane de dolari) şi Glencore (18,1 milioane de dolari), dar şi cooperativa franceză Invivo sau saudiţii de la Al-Alamyia. Nicio companie românească nu a reuşit să câştige o licitaţie organizată de statul egiptean.

În ianuarie grâul românesc a pierdut teren pe piaţa egipteană, prim-planul fiind luat de marfa din Rusia, Statele Unite şi Franţa.

La cea mai recentă licitaţie, organizată în urmă cu două zile, General Authority for Supply Commodities - braţul prin care statul egiptean cumpără grâu de pe piaţa internaţională - a decis să achiziţioneze 240.000 de tone de grâu rusesc, american şi franţuzesc cu livrare în perioada 1-10 martie.

Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu rusesc de la Louis Dreyfus pentru 298,95 dolari/tonă C&F (cost şi navlu), 60.000 de tone de grâu rusesc de la Venus pentru 298,95 dolari/tonă C&F, 60.000 de tone de grâu rusesc de la CHS pentru 299,85 dolari/tonă C&F şi 60.000 de tone de grâu american de la Ameropa pentru 299,85 dolari/tonă C&F.

Cotaţia contractelor futures pentru grâu cu livrare în martie a coborât ieri cu 0,5% la 192,25 euro/tonă pe bursa de la Paris.

Pe piaţa fizică din România grâul se tranzacţionează la preţuri cuprinse între 167 şi 183 euro/tonă la poarta fermelor şi pentru 208 euro/tonă în portul Constanţa, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO