Eveniment

Topul cresterilor salariale in 2009: Bancherii sunt pe primul loc, dupa ce au marcat castiguri mai mari cu 16%

Topul cresterilor salariale in 2010: Bancherii sunt pe primul loc, dupa ce au marcat castiguri mai mari cu 16%
23.12.2009, 23:40 28

Angajatii din banci, cei din industria extractiva, comert,invatamant si sanatate au raportat cele mai semnificative cresterisalariale in acest an, potrivit unei analize ZF pe baza datelor dela Institutul National de Statistica (INS).
Salariile din banci si firmele de asigurari au avansat cu 16% inprimele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din2009. Inflatia medie a fost la sfarsitul lunii octombrie de 5,9%,ceea ce inseamna ca avansul real al salariilor din banci a fost de10%. Cu un salariu mediu net de 3.058 de lei in intervalul ianuarie- octombrie, bancherii sunt cel mai bine platiti dineconomie.
"Au fost si destule disponibilizari in sistemul bancar, foartediscrete, e drept. Daca iei inflatia in calcul, ca toate sarcinilecelor plecati au fost redistribuite angajatilor existenti si nu aufost facute angajari de inlocuire a celor plecati aproape deloc, cabonusurile au scazut si ele destul de mult, atunci crestereasalariala despre care vorbim devine semnificativ mai mica",apreciaza head-hunter-ul George Butunoiu.
Pe locul doi la cresteri se afla angajatii din industriaextractiva, unde salariile au avansat cu 12%, pana la 2.252 de lei.Salariatii din comert, invatamant si sanatate au avut castiguri cu10% mai mari. Doua categorii de salariati au raportat scaderisalariale in primele zece luni, respectiv cei din administratiapublica si aparare (-2%) si cei din domeniul informatiilor sicomunicatiilor (-3%).
Ultimii la castiguri sunt angajatii care lucreaza in hoteluri sirestaurante, cu salarii medii nete de 772 de lei si cei agricultura- 991 de lei. La sfarsitul lunii octombrie, salariul mediu net afost de 1.375 de lei, in avans cu 3,6% fata de aceeasi luna din2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO